Architektura MuratorTechnikaOsiedle Xixi Wetland w Hangzhou

Osiedle Xixi Wetland w Hangzhou

Osiedle powstało w 2015 roku w ramach kolejnego etapu rewaloryzacji malowniczych bagnistych terenów na obrzeżach portowego miasta Hangzhou we wschodnich Chinach. Projektanci z biura David Chipperfield Architects zaproponowali dwadzieścia kamiennych bloków zlokalizowanych na wodzie, połączonych betonowym traktem. W każdym mieszczą się dwa apartamenty o powierzchni ok. 190 m2 lub 290 m2.

Zespół mieszkaniowy Xixi w Chinach
Osiedle zlokalizowano w parku krajobrazowym, dlatego architekci starali się, aby zintegrować je z okoliczną dziką przyrodą. Fot. ⓒ Simon Menges
Osiedle Xixi WetlandHangzhou, Zhejiang, Chiny
AutorzyDavid Chipperfield Architects
WspółpracaECADI (East China Architecture and Design Institute)
Architektura krajobrazuBelt & Collins
KonstrukcjaECADI
InwestorHangzhou Westbrook Investment Co. Ltd.
Powierzchnia całkowita11800.0 m²
Projekt (data)2007
Data realizacji (koniec)2015

Xixi to bagniste tereny o wysokich walorach przyrodniczych, które rozciągają się na obrzeżach portowego miasta Hangzhou we wschodnich Chinach. Wskutek silnej urbanizacji, która miała miejsce w ciągu ostatniej dekady XX wieku, znaczna ich część uległa zniszczeniu. W roku 2004 rozpoczęto projekt przyrodniczej rewaloryzacji i objęcia ochroną centralnego fragmentu obszaru o powierzchni ok. 10 km2. Około półtora tysiąca mieszkańców w ciągu 17 dni przesiedlono na obrzeża nowo utworzonego parku krajobrazowego Xixi, pełniącego rolę zarówno rezerwatu przyrody, jak i terenów rekreacyjnych. Przypadek ten stanowi przykład rewaloryzacji przyrodniczej połączonej z projektem urbanizacyjnym.

Osiedle Xixi Wetland to powstały w 2015 roku zespół budynków mieszkalnych, który jest kolejnym etapem rewaloryzacji. Architekci zaproponowali dwadzieścia kamiennych bloków zlokalizowanych na wodzie, połączonych betonowym traktem. W każdym mieszczą się dwa apartamenty o powierzchni ok. 190 m2 lub 290 m2. W projekcie widoczna jest wyraźna ścisła integracja zabudowy i natury.

Zespół mieszkaniowy Xixi w Chinach
W pokojach zastosowano okna na całą wysokość pomieszczeń. Wszystkie przesłonięte są drewnianymi, ruchomymi żaluzjami. Fot. ⓒ Simon Menges

Konstrukcja

Budynki otoczone są ogrodem wodnym o naturalnym, półdzikim charakterze. Na tle bujnej zieleni stanowią kontrastujące kamienne bryły. W sposób typowy dla lokalnej architektury bloki zostały oparte na kamiennych, zanurzonych w wodzie cokołach. Choć cokoły wyglądają na solidne, masywne elementy, w rzeczywistości są to cienkie na 8 cm bazaltowe płyty elastycznie zamocowane na konstrukcji budynków. Elewacja jest artykułowana wysokimi na 21 cm, horyzontalnymi pasami z żelbetu wylewanego na miejscu, piaskowanego i malowanego. W celu uniknięcia odbarwień kamienia powodowanych zwiększoną wilgotnością, na elewacjach wykorzystano cement trasowy o zmniejszonej zawartości wapna. Aby wprowadzić jak największą ilość światła dziennego do wnętrz i uzyskać otwarcia widokowe, zastosowano okna na całą wysokość pomieszczeń, od posadzki do sufitu.

Tagi:
Miasto postpandemiczne. Jak powinny wyglądać samowystarczalne jednostki miejskie po pandemii? Xiong'an ma być pierwszym miastem postpandemicznym. To urbanistyczna odpowiedź m.in. na obecny światowy kryzys związany z pandemią COVID-19.
Park krajobrazowy w Xingyi Międzynarodowe konsorcjum, w którego skład wchodzą trzy młode biura architektoniczne z Warszawy, Lublina i Poznania, zwyciężyło w konkursie na projekt parku krajobrazowego w Xingyi w południowo-zachodniej części Chin.
Kaplica Dźwięku w Chinach W górskiej dolinie na północ od Pekinu powstaje sala koncertowa. Inspiracją do jej formy stały się właściwości przestrzeni rezonacyjnych muszli, drewnianych instrumentów, a nawet ludzkiego ucha. Za projekt odpowiada pracownia OPEN.
Polska architektura w Chinach Przygotowana przez „A-m” i MSZ podróżująca wystawa Polska. Architecture tym razem odwiedziła 30-milionowe Chongqing w centralnej części Chin. Otwarciu ekspozycji towarzyszyło polsko-chińskie forum architektów zorganizowane przez Konsulat RP w Czengdu we współpracy z Chongqing Survey & Designing Association, w którym ze strony polskiej wzięli udział m.in. Piotr Kuczyński z Kuryłowicz & Associates, Jan Belina-Brzozowski i Wojciech Kotecki z BBGK Architekci, Wojciech Młynarczyk z Młynarczyk Architekt oraz Marcin Szczelina – relacja Beaty Tylec-Skórki.
Centrum kulturalne w Szanghaju Wielofunkcyjny zespół Bund Finance Center zaprojektowany wspólnie przez pracownie Foster + Partners oraz Heatherwick Studio stanowi element rewitalizacji nabrzeża rzeki Huangpu w historycznej części Szanghaju. Głównym elementem założenia jest budynek centrum kulturalnego – siedziba Fundacji Fosun z charakterystyczną ruchomą elewacją. Składa się ona z trzech przesuwnych zasłon, zbudowanych łącznie z 675 metalowych rur o długości od 2 do 16 metrów, podwieszonych do automatycznie sterowanych prowadnic – pisze Maciej Lewandowski.
Biblioteka w Tiencinie Bibliotekę zlokalizowano na granicy miejskiego parku, w zespole pięciu budynków o funkcji kulturalnej zaprojektowanych przez takie pracownie jak Bernard Tschumi Architects i GMP. Geometria pięciokondygnacyjnego gmachu zmienia się od typowej, prostokreślnej bryły, do krzywoliniowej sali głównego atrium, której ściany są wielopiętrowymi regałami na książki, wyposażonymi w drabiny i chodniki umożliwiające użytkownikom dostęp na poszczególne poziomy. Górną obudowę atrium stanowią stropy zbudowane z belek stalowych podwieszonych do przestrzennych, stalowych kratownic – pisze Maciej Lewandowski.