Architektura MuratorTechnikaWarsztatCentrum sportowe w Szanghaju

Centrum sportowe w Szanghaju

Centrum sportowe w Szanghaju autorstwa pracowni gmp – von Gerkan, Marg and Partners to kompleks składający się z: krytej pływalni, hali sportowej, otwartego basenu pływackiego oraz centrum prasowego. Autorzy, aby stworzyć wyrazisty charakter architektoniczny całego zespołu, zaprojektowali powtarzalny moduł konstrukcyjny służący do budowy przekryć dachowych poszczególnych obiektów.

Orientalne Centrum Sprotu w Szanghaju
Fot.: © Marcus Bredt


Centrum sportowe w Szanghaju

Centrum sportowe w Szanghaju zaprojektowali achitekci z hamburskiej pracowni gmp – von Gerkan, Marg and Partners. Orientalne Centrum sportu składa się z hali sportowej, krytej pływalni oraz otwartego basenu pływackiego. Zaplanowano też centrum prasowe.

Hala sportowa
Budynek założony na planie prostokąta o łukowato wygiętych dłuższych bokach składa się z żelbetowej bazy i stalowego zadaszenia. Przegrody zewnętrzne tworzą ściany kurtynowe. Zadaszenie zbudowane jest z dziesięciu ram będących przestrzennymi kratownicami stalowymi rozstawionymi parami symetrycznie względem krótszej osi budynku. Konstrukcję zadaszenia obudowano aluminiowymi płytami elewacyjnymi malowanymi na biało. Natomiast wierzch konstrukcji obudowano systemowymi dachowymi płytami warstwowymi

Kryta pływalnia
Konstrukcję budynku tworzy część dolna – podziemie i parterowa widownia – wykonana w konstrukcji żelbetowej oraz oparte na niej zadaszenie o konstrukcji stalowej. Oddzielenie wnętrza od otoczenia zapewnia ściana kurtynowa w prosty sposób mocowana do konstrukcji stalowej. Zadaszenie ma około 204 m długości, 115 m szerokości i 24 m wysokości. Składa się z przestrzennych kratownic o przekroju trójkąta z pasem ściskanym, pasem dolnym i rozciąganym pasem górnym pomiędzy którymi wprowadzono trzy dodatkowe pasy pośrednie, belki obwodowe oraz krzyżulce.

Odkryty basen pływacki
Zadaszenie budowli założono na rzucie o kształcie sierpa i promieniu zewnętrznym około 120 m. Tworzy je osiemnaście (dziewięć par rozstawionych symetrycznie względem osi podłużnej) wsporników będących stalowymi kratownicami przestrzennymi. Zewnętrzny wspornik ma 9 metrów, a centralny – 27 metrów wysokości.


Orientalne Centrum Sportu (Shanghai Oriental Sports Center, SOSC)
Szanghaj, Chiny
Autorzy: gmp – von Gerkan, Marg and Partners
Współpraca: SIADR, Tongji Design Institute
Konstrukcja: schlaich bergermann und partner
Architektura krajobrazu: WES & Partner
Inwestor: Szanghai Administration of Sports
Projekt: 2008
Realizacja: 2011
Nie podano kosztu inwestycji

Czytaj więcej>> „Architektura-murator” 11/2011

Współczesna architektura dla architektów Monografię benedyktyńskiego architekta, Hansa van der Laan poleca Maciej Miłobędzki z biura architektonicznego JEMS Architekci
Podręcznik dla asystenta. Recenzja Najbardziej uderza prostota mówienia o rzeczach niezwykle złożonych. Jednak można! Książkę Józefa Hałasa Podręcznik dla asystenta poleca architekt Zbigniew Maćków, założyciel biura architektonicznego Maćków Pracownia Projektowa
DDJM Osie czasu. Wystawa w Galerii Architektury GAGA Na wystawie w krakowskiej Galerii Architektury GAGA będzie można zobaczyć 22 projekty biura architektonicznego DDJM, między innymi Europejskie Centrum Muzyki w Lusławicach
Kompleks sportowy Bilbao Arena z elewacją ze stali Inwestycja władz hiszpańskiego Bilbao to wielofunkcyjny kompleks sportowy zrealizowany na przedmieściach, w sąsiedztwie parku. Elewacja pokryta łuską z blachy ma nawiązywać kolorem do pobliskich terenów zielonych. Projekt Bilbao Arena przygotowali Javier Pérez Uribarri oraz Nicolás Espinosa z biura architektonicznego ACTX
SARP Kraków: Marek Dunikowski/DDJM Biuro Architektoniczne Krakowski oddział SARP zaprasza na kolejny wykład z cyklu Spotkanie z Mistrzem. Gościem Galerii Architektury SARP będzie architekt Marek Dunikowski, laureat Honorowej Nagrody SARP 2004
Z cyklu – praktyki w zagranicznych pracowniach architektonicznych: COBE Michał Kniaź, student Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach opisuje niemal roczną praktykę, którą odbył  w duńskiej pracowni COBE