Architektura MuratorWydarzeniaArchitektura zrównoważona w Polsce. Rozstrzygnięcie PLGBC Green Building Awards

Architektura zrównoważona w Polsce. Rozstrzygnięcie PLGBC Green Building Awards

Za nami szósta edycja PLGBC Green Building Symposium, konferencji poświęconej zrównoważonej architekturze. Na zakończenie spotkania uhonorowano najlepsze polskie obiekty, zrealizowane z zastosowaniem nowoczesnych rozwiązań dla ekologicznego budownictwa.

PLGBC Green Building Awards
Nestlé House, projekt: Estudio Lamela, inwestor: Hines Polska. Źródło: materiały prasowe

Szósta edycja PLGBC Green Building Symposium odbyła się w dniu 5 października 2016 w warszawskim Kinie Praha. Tematyka spotkania skupiła się wokół zdrowia i jakości życia w zielonych budynkach – W tym roku po raz pierwszy wprowadzono rozróżnienie między budynkami nowymi a modernizowanymi. Wśród prelegentów znaleźli się Michael Pawlyn, jeden z pionierów bionaśladownictwa w architekturze i Rudi Scheuermann, ekspert w dziedzinie inżynierii fasad. Prezentacje obu specjalistów spotkały się z dużym zainteresowaniem uczestników. Podobny odbiór miały także panele dyskusyjne, w tym jeden z udziałem przedstawicieli operatorów wszystkich systemów certyfikacji wielokryterialnych stosowanych w Polsce. Konferencję zakończyło uroczyste ogłoszenie wyników 5. edycji konkursu PLGBC Green Building Awards oraz Business Mixer. Ideą konkursu jest promocja nowoczesnych rozwiązań dla ekologicznego budownictwa. Jury oceniało przede wszystkim zielone rozwiązania, zastosowane w zgłoszonych budynkach i produktach. Pod uwagę wzięto także ich innowacyjność, a w kategoriach dotyczących budynków również walory architektoniczne.

Za najlepszy zrealizowany certyfikowany budynek ekologiczny uznano Nestlé House (projekt: Estudio Lamela, inwestor: Hines Polska). Obiekt doceniono za podwójną fasadę, która poprawia efektywność energetyczną oraz ogranicza hałas dobiegający z otoczenia budynku. W Nestlé House zastosowano również instalację wykorzystującą wodę szarą - deszczówkę, która pokrywa około 1/3 zapotrzebowania budynku na wodę. Centralny system EMS (Energy Management System) umożliwia wizualizację zużycia mediów w czasie rzeczywistym, co jest nieocenioną pomocą dla personelu obsługującego budynek. Aby ułatwić poruszanie się pomiędzy budynkiem a węzłem komunikacyjnym Wilanowska, przy budynku została uruchomiona stacja rowerów Veturilo, przygotowano także zadaszone stojaki dla jednośladów. Wewnątrz budynku znalazły się materiały edukacyjne, plakaty i naklejki przypominające o zgaszeniu światła, czy zachęcające do skorzystania ze schodów zamiast windy.

PLGBC Green Building Awards
Biurowiec Ericpol Software Pool, projekt: Horizone Studio, inwestor: Ericpol Sp. z o.o. Źródło: materiały prasowe

W kategorii Najlepszy zrealizowany budynek ekologiczny bez certyfikatu (bądź precertyfikowany) uznano Biurowiec Ericpol Software Pool (projekt: Horizone Studio, inwestor: Ericpol Sp. z o.o). Choć w założeniu inwestora budynek nie miał być poddawany certyfikacji ekologicznej, nową siedzibę Ericpol zaprojektowano z myślą o maksymalnym obniżeniu kosztów eksploatacji i ograniczeniu negatywnego wpływu inwestycji na środowisko. Bryła budynku i głębokość traktów biurowych pozwala na doświetlenie większości wnętrz światłem dziennym, redukując koszty zużywania energii. Na nasłonecznionych elewacjach użyto szklenie z powłoką niskoemisyjną oraz automatyczne żaluzje zewnętrzne. Pionowe zacieniacze montowane jako element fasad służą do ochrony przed promieniami słonecznymi w godzinach popołudniowych, gdy słońce znajduje się pod niewielkim kątem. Dodatkowo, jako zdublowanie systemu ochrony przeciwsłonecznej zastosowano wewnętrzne, półprzezierne rolety. W budynku zrezygnowano z tradycyjnej klimatyzacji. Pomieszczenia biurowe i hole windowe zostały wyposażone w chłodzenie z wykorzystaniem systemu stropów termoaktywnych tzw. TABS (ang.: Thermally Active Building System). W żelbetowych stropach zatopiono orurowanie przez które przepływa schłodzona woda, obniżając temperaturę masy betonu i tym samym wychładzając pomieszczenia. System wspomagany jest przez wentylację mechaniczną nawiewną ze wstępnie schłodzonym powietrzem. Dodatkowo wszystkie pokoje biurowe mogą być naturalnie wentylowane. Całością steruje system BMS wspomagany przez model neuronowy, który analizuje „wymagania” biurowca w trakcie jego eksploatacji i dostosowuje do nich pracę odrębnych instalacji. Algorytm „modelu neuronowego” został stworzony specjalnie dla potrzeb tego budynku przez projektanta automatyki i został zintegrowany z systemem BMS.

PLGBC Green Building Awards
Mennica Legacy Tower, projekt: Goettsch Partners, inwestor: Golub GetHouse. Źródło: materiały prasowe

Najlepszym projektem ekologicznym w kategorii przeznaczonej dla profesjonalistów okazał się Mennica Legacy Tower (projekt: Goettsch Partners, inwestor: Golub GetHouse). W budynku zostaną zastosowane energooszczędne i przyjazne dla środowiska rozwiązania zgodnie z wymogami certyfikacji BREEAM na poziomie „Excellent”. Na przykład nergooszczędne oświetlenie LED – włącznie z powierzchniami najmu i indywidualną kontrolą natężenia oraz detekcją obecności. W obiekcie zastozowane zostaną 3-szybowe termoizolacyjne okna redukujące zyski i straty ciepła wyposażone w otwierane panele w każdym z pomieszczeń biurowych. Kolejne rozwiązania to system zarządzania budynkiem (BMS), zintegrowany z kontrolą dostępu system przywoływania wind i zarządzania ich ruchem minimalizujący czas oczekiwania oraz oszczędzający energię oraz nowoczesny systemem ochrony przeciwpożarowej mgłą wodną pod wysokim ciśnieniem. Parking rowerowy pomieści 300 jednośladów z pełnym zapleczem. Na parkingu podziemnym znajdą się także stacje ładowania pojazdów elektrycznych.

PLGBC Green Building Awards
Cubes of Nature – obiekty edukacji ekologicznej w Narewce w Puszczy Białowieskiej, projekt: Ewa Piszczek. Źródło: materiały prasowe

W kategorii studenckiej nagrodzono projekt Cubes of Nature – obiekty edukacji ekologicznej w Narewce w Puszczy Białowieskiej (projekt: Ewa Piszczek). Głównym materiałem konstrukcyjnym i wykończeniowym jest drewno topolowe lub wierzbowe, od lat chętnie stosowane do celów budowlanych na tutejszych terenach. O przyrodę zadbano również podczas budowy obiektów, np. by nie wycinać drzew, modułowa konstrukcja 50–metrowej wieży może zostać przetransportowana helikopterem i złożona na miejscu budowy. Obiekt może wspomóc rozwój gospodarczy regionu oraz przyczynić się do przeniesienia ruchu turystycznego z zatłoczonych ośrodków turystycznych na obszary nieobjęte ścisłą ochroną, przy zachowaniu zasad turystyki zrównoważonej.

PLGBC Green Building Awards
Zespół budynków Ratusza Marszałkowskiego w Krakowie, projekt: Konsorcjum Horizone Studio i Małeccy Biuro Projektowe, inwestor: Regionalne Centrum Administracyjne „Małopolska”. Źródło: materiały prasowe

Za Najlepszy ekologiczny budynek sektora publicznego uznano zespół budynków Ratusza Marszałkowskiego w Krakowie (projekt: Konsorcjum Horizone Studio i Małeccy Biuro Projektowe, inwestor: Regionalne Centrum Administracyjne „Małopolska”). To pierwszy obiekt publiczny w Polsce, który został poddany certyfikacji. W projekcie zastosowane zostaną zaawansowane rozwiązania instalacyjne (m.in. tri-generacja jako źródło ciepła, chłodu i energii elektrycznej, cyfrowy system sterowania oświetleniem DALI w oparciu o źródła LED), pełnemu sterowaniu pracą budynku zintegrowanemu w ramach BMS, a także dzięki licznym innowacyjnym rozwiązaniom architektonicznym, które pomogły w uzyskaniu wysokiej oceny w tzw. „miękkich” kategoriach (oświetlenie, akustyka, materiały i zagospodarowanie terenu). W celu redukcji niepożądanych zysków ciepła w okresie letnim oraz ograniczenia strat ciepła w okresie zimowym, powierzchnie przeszklone elewacji ograniczono do około 45% całości fasady. Pozostałą część elewacji tworzy ściana obłożona prefabrykowanymi okładzinami z białego betonu o właściwościach samoczyszczących. Jasna elewacja zewnętrzna redukuje zjawisko powstawania tzw. „wysp ciepła” powodujących nadmierne nagrzewanie się fasady budynku w okresie letnim. Na nasłonecznionych elewacjach południowych od strony ruchliwych drog komunikacyjnych, zastosowano podwójną fasadę wentylowaną z żaluzjami zewnętrznymi, ograniczającą hałas i zyski ciepła w lecie. Elewacje wschodnie oraz elewacje dziedzińców wyposażono w wysokoselektywne, niskoemisyjne zestawy szkła jednokomorowego z żaluzjami zewnętrznymi, redukujące zyski ciepła latem. Natomiast na fasadach północnych zastosowano szklenie dwukomorowe z powłoką niskoemisyjną bez żaluzji zewnętrznych, redukujące straty ciepła w okresie zimowym.

W kategorii Green Product of the Year nagrodzono STEICO flex Właściciel: STEICO CEE

Future Living. Duńskie miasta przyszłości Duński Instytut Kultury w Polsce zaprasza na otwarcie wystawy „Future Living. Duńskie miasta przyszłości”. Wernisaż poprzedzi dyskusja z udziałem Flemminga Svendsena z pracowni CEBRA oraz Rasmusa Kierkegaarda z biura Schmidt Hammer Lassen.
Architektura wyższej potrzeby Architecture of Necessity to międzynarodowe triennale architektury zrównoważonej i służącej potrzebom społecznym. Właśnie rozpoczął się konkurs projektów, które zostaną zaprezentowane w przyszłym roku podczas wystawy w szwedzkim Virserum.
Architektura zrównoważona i zaangażowana społecznie: wystawa „Think global, build social!” W Wiedeńskim Centrum Architektury trwa wystawa „Think global, build social!” ukazująca przykłady dobrych praktyk we współczesnej architekturze. Dobrych, czyli takich, które polegają na zrównoważonym rozwoju, społecznym zaangażowaniu i odpowiedzialności architekta
Architektura zrównoważona: laureaci konkursu architektonicznego Fundacji Jacques'a Rougerie 2013 Przypominamy ubiegłorocznych zwycięzców konkursu architektonicznego Fundacji Jacques’a Rougerie dla młodych projektantów i zachęcamy do licznego udziału indywidualnych architektów i zespoły z Polski. Rejestracja trwa do 27 maja 2014
Międzynarodowy konkurs architektoniczny Fundacji Jacques'a Rougerie Konkurs architektoniczny Fundacji Jacques'a Rougerie skierowany jest przede wszystkim do młodych architektów, projektantów i inżynierów. Celem jest zachęta do tworzenia odważnych rozwiązań współczesnych problemów z wykorzystaniem zasad zrównoważonego rozwoju  
Energooszczędny pawilon EXPO Ruukki. Wyniki konkursu architektonicznego Zakończył się studencki konkurs architektoniczny na projekt energooszczędnego pawilonu wystawowego, ogłoszony w 2013 roku przez firmę Ruukki i Politechnikę Warszawską