Architektura MuratorRealizacjeCentrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu

Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu

Budynek, będący świadkiem historycznych wydarzeń z Sierpnia 1980 roku, prezentuje opowieść o powojennych dziejach Wrocławia. Wraz ze starannie zakomponowaną przestrzenią wokół kreuje nowe, aktywne centrum kulturalne miasta – pisze Tomasz Głowacki.

Centrum Historii Zajezdnia, widok od wschodu
Widok od strony wschodniej. Obszerny plac przed Centrum Historii Zajezdnia jest miejscem organizacji wystaw i imprez plenerowych. W przyszłości obok budynku powstać ma obiekt konferencyjny. W tle, po prawej, fragment hali zakładów Hutmen projektu Jerzego Surmy. Fot. Maciej Lulko
Centrum Historii Zajezdnia Wrocław, ul. Grabiszyńska 184
AutorzyMaćków Pracownia Projektowa, architekci Zbigniew Maćków (główny projektant), Łukasz Reszka (architekt prowadzący)
Współpraca autorskaarchitekci Bartosz Zięba, Jerzy Kopka, Anna Okoń
Projekt wykonawczyASPA, MODULO
Projekt ekspozycjiMarek Stanielewicz
Architektura wnętrzMaćków Pracownia Projektowa, architekci Zbigniew Maćków, Łukasz Reszka, Anna Okoń
Architektura krajobrazuAngelika Kuśmierczyk-Jędrzak
KonstrukcjaTEK-projekt Biuro Usług Projektowych, Tomasz Kulczycki
Generalny wykonawcaPB Inter-System, SAWREM
InwestorOśrodek „Pamięć i Przyszłość”
Powierzchnia terenu22812.0 m²
Powierzchnia zabudowy2935.0 m²
Powierzchnia użytkowa4161 m², w tym budynek muzealny: 3351 m², budynek administracyjny: 810 m²
Powierzchnia całkowita4413 m², w tym budynek muzealny: 3351 m², budynek administracyjny: 1062 m²
Powierzchnia wystawiennicza1980 m²
Kubatura28 608 m³, w tym budynek muzealny: 24 094 m³, budynek administracyjny: 4514 m³
Projekt (data)2013
Data realizacji (koniec)2016
Koszt inwestycji36 000 000
Tagi:
Konkurs "Piękny Wrocław": trwa nabór zgłoszeń Rozpoczęła się XVIII edycja konkursu na najlepszą realizację roku we Wrocławiu. Konkurs ma promować najbardziej wartościową architekturę powstającą w mieście.
Zespół szkolno-przedszkolny na Stabłowicach we Wrocławiu Trudno nie ulec wrażeniu, że ten utrzymany w przemysłowej estetyce zespół o powierzchni ponad 13 tysięcy m2 jest rodzajem edukacyjnej fabryki, jednocześnie zapewnia jednak kameralność, wyciszenie i skupienie, niezbędne przecież przy nauczaniu – pisze Tomasz Głowacki.
Nowa Brama Szczepina we Wrocławiu Architekci Piotr Woldan, Joanna Janikowska i Michał Romański zwyciężyli w konkursie studialnym na opracowanie koncepcji zagospodarowania terenów między Odrą a ulicą Legnicką we Wrocławiu.
"Kto widział… Modernizm? Re-aktywacja" we Wrocławiu 13 grudnia wystawą w Dolnośląskiej Izbie Architektów podsumowana zostanie inicjatywa "Kto widział... Modernizm?", mierzącą się z ideałami przyświecającymi modernistycznym osiedlom poprzez pryzmat doświadczeń ich mieszkańców.  
Akupunktura Miasta 2017 - wyniki konkursu W ramach organizowanej corocznie przez SARP Wrocław oraz lokalne władze inicjatywy, zakładającej udział mieszkańców w kształtowanie przestrzeni miasta, wyłoniono zwycięzców konkursu na najlepsze rozwiązanie urbanistyczne dla okolic placu Św. Mikołaja.
Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 5 we Wrocławiu Transparentność budynku zdaje się podkreślać, iż uczniowie są równoważnymi uczestnikami miejskiej zbiorowości. Przestrzeń szkoły staje się tu użytecznym tłem dla codziennych zdarzeń – o lapidarności architektonicznej formy, będącej konsekwencją przyjętych rozwiązań funkcjonalnych, otwartości budynku i wkomponowaniu go w otaczającą zieleń piszą Tomasz Głowacki i Krzysztof Mycielski. W numerze także wypowiedzi Zbigniewa Maćkowa, współautora realizacji, oraz Juliusza Erdmana, głównego konstruktora obiektu. Ponadto przypominamy założenia konkursu na projekt szkoły i historię samej placówki, która mieściła się dotąd w budynku na Gajowicach zaprojektowanym przez Jadwigę Grabowską-Hawrylak.