Architektura MuratorProjektyHenning Larsen zaprojektuje Stocznię Cesarską w Gdańsku!

Henning Larsen zaprojektuje Stocznię Cesarską w Gdańsku!

Rozstrzygnięto międzynarodowy konkurs inwestorski na opracowanie koncepcji zabudowy dla terenu Stoczni Cesarskiej. Duńska pracownia Henning Larsen pokonała biura MVRDV i Studio Paola Vigano.

Henning Larsen zaprojektuje Stocznię Cesarską w Gdańsku!
Projekt Stoczni Cesarskiej, okolica ulicy Narzędziowców

Konkurs na projekt zagospodarowania 16 hektarów w samym sercu Młodego Miasta w Gdańsku zorganizowały dwie belgijskie firmy deweloperskie, Re-Vive i Alides, które obecnie są właścicielami tego obszaru. Chęć udziału w przedsięwzięciu wyraziło 16 biur architektonicznych. Ostatecznie do drugiego etapu zaproszono trzy: Henning Larsen z Danii, MVRDV z Holandii i Studio Paola Vigano z Włoch. Uczestnicy mieli zaproponować sposób na ochronę i ekspozycję najcenniejszych budynków postoczniowych z równoczesnym przystosowaniem ich do nowych funkcji oraz nowe, atrakcyjne obiekty o różnorodnym przeznaczeniu, w tym biura, hotele, punkty handlowo-usługowe i ok. 3,5 tys. mieszkań.

Projekt studia Henning Larsen powstał we współpracy z warszawskim biurem BBGK Architekci oraz gdańskim A2P2, prowadzonym przez Monikę Arczyńską i Łukasza Pancewicza. Autorzy przekonali jury bardzo starannym podejściem zarówno do koncepcji poszczególnych budynków i przestrzeni publicznych, jak i elementów zabytkowych. Zdaniem sędziów taki sposób zagospodarowania pozwoli podkreślić wyjątkową historię tego miejsca i uzupełnić ją o nową jakość przestrzenno-architektoniczną. Ważne było dla nas zachowanie unikalnych walorów historycznych Stoczni Cesarskiej przy jednoczesnym stworzeniu nowego i silnego połączenia z centrum Gdańska, które również zwiększy integrację społeczną. Dla nas rewitalizacja miast polega na tworzeniu długoterminowej wartości dla danego obszaru ekologicznie, społecznie i finansowo. Cieszymy się na wprowadzenie Stoczni Cesarskiej w nową erę – mówi Jacob Kurek, partner w pracowni Henning Larsen.

Zwycięska praca uzyskała również rekomendację specjalnie powołanej Komisji ds. Jakości, która stanowiła ciało doradcze dla jury. W jej skład weszli urbaniści, architekci, organizacja społeczna oraz eksperci rynkowi. „Nie była to łatwa decyzja, ponieważ końcowe projekty prezentowały bardzo wysoki poziom. W tym przypadku nasza rekomendacja została udzielona tej, która oferowała najbardziej żywe i różnorodne środowisko miejskie – mówi profesor Piotr Lorens, przewodniczący komisji.

Dokładne analizy terenu i budynków doprowadziły do wypracowania strategii konserwacji, która opiera się na istniejących elementach, równocześnie proponując nowe funkcje. Będą one stanowić wartość dodaną dla całego obszaru, a wśród nich proponuje się takie rozwiązania, jak targ żywności i być może muzeum sztuki współczesnej. Dodatkowo, nadbrzeżna promenada w połączeniu z trzema charakterystycznymi miejscami publicznymi zmieni Stocznię Cesarską w prawdziwe miejsce spotkań – czytamy w komunikacie prasowym.

Jak przejść od inspiracji do projektu? Przeczytaj tutaj.

Izba Lekarska w Gdańsku według Toprojekt: wyniki konkursu W zamkniętym konkursie na projekt ośrodka szkoleniowego Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku jednogłośnie wygrała pracownia Toprojekt z Rybnika.
Kompleks Rajska 8 / Gdańsk Logika, czystość i modularność to od zawsze znaki rozpoznawcze JEMS. Widoczne są także w budynkach nowej inwestycji w Gdańsku – pisze Monika Arczyńska.
Psychologia architektury: o wpływie architektury na emocje Henning Larsen, Arch-Deco, Roark Studio, Iliard, Ideograf Czym właściwie jest psychologia architektury? Jak rozumieją ją projektanci? Jakie zabiegi wywołujące emocje i wpływające na nastrój użytkowników stosują? Odpowiadają przedstawiciele pracowni Henning Larsen Architects, Arch-Deco, Roark Studio, Ideograf i Iliard Architecture & Project Management.
Kunszt Wodny w Gdańsku – nowa realizacja Studia Kwadrat W Gdańsku rusza budowa kolejnego obiektu kultury zaprojektowanego przez Studio Architektoniczne Kwadrat, autorów m.in. Muzeum II Wojny Światowej.
Teatr Szekspirowski w Gdańsku Budynek jest jak architektoniczny traktat. Poszczególne sale, schody, korytarze i dziedzińce opracowane są tu niczym elementy składowe przestrzennego rebusu, którego rozszyfrowanie zależy od wrażliwości odbiorcy.
Generalny remont Teatru Wybrzeże Konkurs na przebudowę Teatru Wybrzeże w Gdańsku wygrała Autorska Pracownia Architektoniczna – Jacek Bułat