Architektura MuratorRealizacjeInfoWuWA – nowy punkt informacji o osiedlu WuWA

InfoWuWA – nowy punkt informacji o osiedlu WuWA

W dawnej poczekalni tramwajowej na osiedlu WuWA powstał punkt informacji o tym słynnym wrocławskim założeniu. Na 34 m2 projektantom z biur Arch_It oraz Tomasz Cempa Architekt  udało się rozplanować również kawiarnię z zapleczem i minibibliotekę.

InfoWuWA – nowy punkt informacji o osiedlu WuWA
InfoWuWA we Wrocławiu, fot. Maciej Lulko
InfoWuWA – adaptacja dawnej poczekalniWrocław, ul. Tramwajowa 2
AutorzyArch_It, architekci Maja Cichocka, Agnieszka Gałwiaczek, Piotr Zybura oraz Tomasz Cempa Architekt, architekt Tomasz Cempa
InwestorWrocławska Rewitalizacja
Powierzchnia użytkowa34.15 m²
Projekt (data)2016-2017
Data realizacji (koniec)2018
90 lat wystawy mieszkaniowej WuWA Dolnośląska Okręgowa Izba Architektów, Konsulat Generalny Niemiec we Wrocławiu oraz WUWA cafe zapraszają na obchody 90. rocznicy wystawy Wohnung und Werkraum. W programie spacery, dyskusje i warsztaty.
Pracownia WXCA wygrała konkurs na projekt biurowca we Wrocławiu Warszawskie studio WXCA zwyciężyło w konkursie inwestorskim na projekt nowego biurowca na terenie Portu Popowice we Wrocławiu. Kolejne miejsca zajęły lokalna pracownia 3XA oraz PORT Józefa Franczoka i Marcina Kolanusa.
Młyn Maria – Maćków Pracownia Projektowa rewitalizuje zabytkowy zespół w centrum Wrocławia Zabytkowy zespół Młyna Maria we Wrocławiu czeka rewitalizacja. W miejscu dawnych silosów i magazynów architekci zaprojektowali w pełni wykończone apartamenty.
Osiedle Robyg Jagodno projektu Major Architekci Wkrótce rozpocznie się budowa kolejnych trzech budynków nowego osiedla na wrocławskim Jagodnie według projektu biura Major Architekci. Całe założenie zaoferuje ok. 900 mieszkań.
Zespół Czwarty Wymiar na Nowych Żernikach projektu ch+ i VROA Na Nowych Żernikach we Wrocławiu rozpoczęła się realizacja kolejnego zespołu mieszkaniowego. Zaprojektowały go pracownie ch+ i VROA architekci
Siedziba MPWiK we Wrocławiu Dzięki dyskretnemu, porośniętemu roślinnością dachowi, zaprojektowanemu jako przestrzeń publiczna, zaciera się granica pomiędzy budynkiem a bulwarami Oławy – pisze Aleksandra Czupkiewicz.