Architektura MuratorTechnikaWarsztatCentrum handlowe w Wuhan

Centrum handlowe w Wuhan

Najciekawsze zagadnienie techniczne: podświetlana elewacja wykonana z ponad 42 tysięcy stalowych, sferycznych opraw oświetleniowych o średnicy 60 cm, zintegrowanych z diodami LED

Wuhan/Wuhan1
Jedno z dwóch głównych wejść do obiektu. Źródło: "A-m" nr 05/2014
Centrum handlowe Hanije Wanda SquareWuhan, Chiny
AutorzyUNStudio
Współpraca autorskaCSADI, Central South Architectural Design Institue, INC
Architektura krajobrazuEcoland
KonstrukcjaChina Construction Second Engineering Bureau Ltd.
InwestorWuhan Wanda East Lake Real State Co., Ltd
Powierzchnia całkowita80000.0 m²
Projekt2011-2012
Data realizacji (początek)2013
Data realizacji (koniec)2013

Hanjie Wanda Square to ekskluzywne centrum handlowe na terenie wielofunkcyjnego kompleksu w Wuhan w środkowych Chinach. Mieści sklepy międzynarodowych marek, eleganckie butiki, lokale gastronomiczne i kino. Koncepcja elewacji budynku i aranżacji wnętrz wynika z jego eksponowanej lokalizacji, na nabrzeżu kanału łączącego Jezioro Shahu i Donghu w nowo powstającej dzielnicy kulturalnej – Central Cultural Centre. Ponieważ motywem przewodnim na jej terenie jest woda, koncepcyjnym mianownikiem dla architektury i urbanistyki całego zespołu jest hasło „synergii przepływów”. Nawiązano do niego poprzez miękkie kształty elewacji, dynamiczne oświetlenie zewnętrzne z możliwością wyświetlania określonych sekwencji znaków oraz opływowe kształty galerii wewnętrznych.

Wuhan/Wuhan2
Obiekt zlokalizowany jest na terenie Central Cultural Centre - nowo powstającej dzielnicy kulturalnej w centrum miasta Wuhan. Źródło: "A-m" nr 05/2014

Elewacja

Głównym założeniem projektu elewacji było uzyskanie efektu dynamiki poprzez zestawienie ze sobą dwóch podstawowych, obrabianych ręcznie materiałów: polerowanej stali nierdzewnej i szkła ornamentowego. Wykonano z nich ponad 42 tysiące sferycznych opraw oświetleniowych w dziewięciu rozmiarach. Ich rozłożenie na fasadzie przywodzi na myśl pojawiające się na wodzie refleksy albo załamania falującej tkaniny. Oprawy mają różną geometrię – od elementów kulistych, wykonanych w całości ze stali nierdzewnej, do półkolistych, z dyfuzorem ze szkła laminowanego pokrytego nadrukiem. Mają średnicę 60 cm i są montowane w różnych rozstawach na konstrukcji wsporczej w postaci paneli o wymiarach 90 x 90 cm ze szczotkowanego aluminium. Panele były prefabrykowane i montowane na budowie. Źródłami światła bezpośredniego są zintegrowane z oprawami diody LED, które emitują światło skierowane na dyfuzor ze szkła laminowanego, oraz diody oświetlające powierzchnię panelu aluminiowego. Na tylnej ścianie kulistych opraw zamontowano diody LED oświetlające panele aluminiowe, dzięki czemu wokół każdej z nich powstaje dodatkowa poświata. Elewację o powierzchni niemal 18 000 m 2 pokrywa ponad trzy miliony diod.

Artykuł ilustrowany stronami 90-101 miesięcznika "Architektura-murator" nr 05/2014.

Wuhan/Wuhan3
Ponad 42 tysiące sferycznych opraw oświetleniowych montowano na konstrukcji wsporczej w postaci prefabrykowanych paneli ze szczotkowatego aluminium o wymiarach 90 x 90 cm. Źródło: "A-m" nr 05/2014
Wuhan/Wuhan4
Podświetlona elewacja w strefie wejścia - dzięki diodom LED zamontowanym na tylnej ścianie opraw wokół każdej z nich powstaje dodatkowa poświata. Źródło: "A-m" nr 05/2014
Wuhan/Wuhan5
Z dwóch głównych wejść odwiedzający kierowani są do atriów, gdzie znajdują się ogromne świetliki podparte filarami o konstrukcji kratowej, częściowo obłożonymi panelami ze szkła ornamentowego. Źródło: "A-m" nr 05/2014
Wuhan/Wuhan6
Miękkie linie białych, ażurowych ścian, z charakterystycznymi dla tego rodzaju budynków atriami, powodują, że wnętrza różnią się od kolorowych przestrzeni typowych centrów handlowych. Ponadto, w każdym filarze zlokalizowano panoramiczne windy, którymi odwiedzający mogą wjechać na wysokość 23,5 m (piąta kondygnacja). Źródło: "A-m" nr 05/2014
Wieżowiec The Bridge: UNStudio projektuje w Warszawie The Bridge to kolejny wieżowiec u zbiegu ulicy Towarowej i Grzybowskiej na warszawskiej Woli. Projekt mierzącego 174 metry budynku opracowało holenderskie  UNStudio.
Gala Innowacji z Caroline Bos, współzałożycielką UNStudio 16 listopada podczas uroczystej Gali Innowacji poznamy laureatów w konkursie na najbardziej Innowacyjne Projekty / Realizacje i najbardziej Innowacyjne Pracownie w Polsce. Wieczór rozpocznie wykład holenderskiej architektki Caroline Bos z UNStudio.