Architektura MuratorRealizacjeDom JRv2 w Poznaniu

Dom JRv2 w Poznaniu

Od strony ulicy to niepozorny prostopadłościan z modrzewiowych listew. Dopiero od strony ogrodu oczom ukazuje się częściowo zagłębiona w skarpie przestrzeń mieszkalna, otwarta na zieleń sąsiadującego z działką rezerwatu. Projekt powstał w pracowni de.materia.

Dom JRv2 w Poznaniu
Fot. Tom Kurek
Poznań
Autorzyde.materia; Adam Wysocki
Powierzchnia terenu2300.0 m²
Powierzchnia użytkowa wraz z garażem230m²
Data realizacji (koniec)2017
ZdjęciaTom Kurek

Założenia autorskie:

Dom powstał na skraju rezerwatu Żurawiniec w Poznaniu. Od strony zachodniej i południowej działkę otacza mieszany las. Wzdłuż jej frontowej, wschodniej granicy przebiega skarpa, która łagodnie opada w stronę rezerwatu. Takie ukształtowanie terenu zdeterminowało podstawowe założenia projektowe. Część mieszkalna to jednopoziomowa bryła wcinającą się w naturalną górkę, a garaż, dla uniknięcia kłopotliwego zjazdu, powstał na górnej kondygnacji, na dachu budynku. Takie rozwiązanie pozwoliło uzyskać wygodny wjazd samochodów do garażu, a cześć mieszkalną schować od ulicy i otworzyć na słoneczną zachodnią i południową stronę, z widokiem na bujną zieleń rezerwatu.

Układ częściowo podziemnej części mieszkalnej przypomina literę T. Jedno skrzydło zawiera strefę dzienną z salonem, jadalnią i kuchnią, otwarte na zachód; drugie jest ciągiem uporządkowanych pomieszczeń: garderoby, łazienki i sypialni, która wychodzi najdalej w stronę zieleni. Część budynku, która wbija się w skarpę mieści ślepe pomieszczenie techniczne i pokój gościnny. Na skrzyżowaniu dwóch skrzydeł mieści się przestrzeń komunikacji i wejścia głównego. Takie rozmieszczenie funkcji pozwoliło w naturalny sposób odgrodzić się od sąsiada z północnej strony.

W salonie zaprojektowane zostało małe patio, na które wychodzi okno salonu chwytając wschodzące słońce. Ściana patio jest jednocześnie murem oporowym dla skarpy. Konstrukcja garażu jest lekkim szkieletem drewnianym z modrzewiowym wykończeniem elewacji, natomiast cały dół wykonany jest w technologii betonowej. Dach porasta mieszanka rozchodników i ziół. Dom wyposażony jest w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i wydajne ogrzewanie podłogowe z masywną płytą akumulacyjną w postaci betonowej posadzki.

Circle Wood House: nowa realizacja Mobius Architekci Na skraju Kampinoskiego Parku Narodowego stanął Circle Wood House – dom atrialny, którego bryła inspirowana była ściętym pniem drzewa. Za projekt obiektu odpowiada warszawska pracownia Mobius Architekci.
Refugium / Podlasie Artyści Teresa Starzec i Andrzej Jan Bielawski stworzyli prywatną mikroosadę wkomponowaną w podlaski, nadnarwiański krajobraz. o realizacji Studia A pisze Iwona Ławecka-Marczewska.
POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, architekci zaproponowali szeroki świetlik biegnący przez całą bryłę budynku. Dzięki temu udało im się zapewnić światło dzienne na każdej kondygnacji mieszkalnej. Dom Rozcięty w Poznaniu projektu pracowni PL.architekci zdobył ostatnio Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.
Dom w Bratysławie projektu pracowni Rado Rick Często bywa tak, że początkowo niewielkie zlecenie ostatecznie staje się projektem na dużą skalę. Szybko przekonali się o tym właściciele domu w Bratysławie. Proste odświeżenie pojedynczego pokoju w mgnieniu oka przerodziło się w pełną kompleksową przebudowę wnętrz z użyciem solid surface HI-MACS®. W rezultacie niepozorny budynek z lat 80. XX wieku przeobraził się w stylowy, nowoczesny dom marzeń.
Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.
Peryskop od MUS Architects − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim Jednym z najważniejszych założeń projektowych była chęć uzyskania widoku na jezioro ponad biegnącym wzdłuż jego brzegu wałem ziemnym. W tym celu projektanci nawiązali do formy peryskopu, pozwalającego – jak mówią − spojrzeć dalej i zobaczyć więcej. Prezentujemy nowy projekt pracowni MUS Architects.