Architektura MuratorRealizacjeGerber Architekten: Rozbudowa Biblioteki Narodowej Króla Fahada w Arabii Saudyjskiej

Gerber Architekten: Rozbudowa Biblioteki Narodowej Króla Fahada w Arabii Saudyjskiej

Pracownia Gerber Architekten zaprojektowała prostopadłościenny budynek, który niczym szkatuła zamyka w sobie pochodzący z lat 80-tych gmach Biblioteki Narodowej Króla Fahada. Najbardziej charakterystycznym elementem obiektu jest przeszklona elewacja, ukryta za dziesiątkami załamujących światło białych 'żagli'

Biblioteka Narodowa Króla Fahada
Biblioteka Narodowa Króla Fahada w Arabii Saudyjskiej, projekt: Gerber Architekten. Fot. Christian Richters

W listopadzie 2013 roku została oddana do użytku jedna z najważniejszych inwestycji kulturalnych w Arabii Saudysjkiej - Biblioteka Narodowa Króla Fahada. Realizowany przez 10 lat projekt Gerber Architekten to część planu urbanistycznego rozbudowy Rijadu. Nowa, kubiczna forma otacza historyczny gmach biblioteki, zapewniając większą przestrzeń dla zbiorów i tworząc połączenie pomiędzy zabytkową zabudową i współczesną architekturą dzielnicy Olaya.

Budynek powstał pomiędzy dwiema głównymi osiami komunikacyjnymi miasta - King Fahad Road i Olaya Street. Architekci zaprojektowali park, który otacza bibliotekę, oddzielając ją od zatłoczonych szlaków komunikacyjnych i gwarantując spokój odwiedzającym.

Rijad od czasów antycznych był obszarem zazielenionym. Zawdzięcza to żyznym glebom zasilanym przez rzeki tworzące się w czasie pory deszczowej. Dzięki temu miasto wyróżnia się na tle wielu pustynnych obszarów krajów arabskich. Aktualny plan zabudowy przewiduje tworzenie jak największej ilości budynków pośród roślinności, aby zapewnić mieszkańcom możliwość wypoczynku i rekreacji w centrum miasta. Plac wokół biblioteki wpisuje się w tę koncepcję i przyczynia się do ożywienia obszaru Olaya.

wkłókno szklane, fasada
Detal fasady - rozpięte na linkach 'żagle' z włókna szklanego. Fot. Christian Richters

Architekci ingerowali w strukturę dachu starego budynku, zastępując beton szkłem i metalem oraz odnawiając charakterystyczną kopułę. Dostęp do zbiorów jest ułatwiony dzięki pomostom łączącym je z czytelniami. Na parterze znajduje się hall wejściowy, restauracja oraz księgarnia. Całość spięta jest nowym dachem ze świetlikami. Przez membrany umieszczone pod sufitem do wnętrza dostaje się rozproszone światło, sprzyjające wygodnemu użytkowaniu księgozbiorów. Pierwsze piętro południowego skrzydła dostępne jest tylko dla kobiet. Posiada osobne wejście i jest całkowicie oddzielone od pozostałych części budynku.

biblioteka, czytelnia
Czytelnia w Bibliotece Króla Fahada w Rijadzie. Fot. Christian Richters

Architekci starali się uszanować kulturę arabską i istniejący budynek. Konstrukcja fasady nawiązuje do klasycznych wzorów stosowanych na Bliskim Wschodzie. To współczesna interpretacja zdobnictwa, przeniesiona na nowe materiały i technologie. Elewacja stworzona jest z fragmentów włókna szklanego o 7% przepuszczalności światła. Zainstalowane za pomocą stalowych linek markizy z bliska przypominają tradycyjne arabskie namioty rozbijane na pustyniach, a z oddali geometryczny wzór mozaiki. Zastosowany materiał wspomaga izolację budynku, zapobiegając nagrzewaniu się wnętrza. Membrana załamuje światło, ochrania przed promieniami słonecznymi, a jednocześnie zapewnia częściową przejrzystość elewacji.

Gerber Architekten projektują dla Arabii Saudyjskiej od 2001 roku. Obecnie trwa realizacja kolejnych obiektów pracowni w Rijadzie - stacji metra, również w dzielnicy Olaya, oraz siedem galerii w Oazie Nauki Księcia Salmana.

Projekt: Gerber Architekten
Zespół: Eckhard Gerber, Thomas Lücking, Britta Alker, Olaf Ballerstedt, Carolin Balkenhol, Hans Christoph Bittner, Markus Görtz, Juana Grunwald, Thomas Helms, Nicole Juchems, Alexandra Kranert, René Koblank, Nils Kummer, Stefan Lemke, Jörg Schöneweis, Van Hai Nguyen

Współpraca: Schlaich, Bergermann und Partner, HL-Technik AG, Saudi Consulting Services, Saudi Bin Laden Group, Bollinger & Grohmann Ingenieure, DS – Plan, Kienle Planungsgesellschaft

Konkurs: 1999-2002
Projekt: 2004-2006
Realizacja: 2008-2013
Powierzchnia: 86.632 m²

Osiedle w Arabii Saudyjskiej W Dżuddzie w Arabii Saudyjskiej rusza kolejny etap zespołu mieszkaniowego według projektu moomoo architects.