Architektura MuratorRealizacjeMuzeum Sztuki w Aspen projektu Shigeru Bana

Muzeum Sztuki w Aspen projektu Shigeru Bana

Shigeru Ban, zdobywca tegorocznej Nagrody Pritzkera, ukończył prace nad nowym Muzeum Sztuki w Aspen. Nie licząc tymczasowego Nomadic Museum to pierwszy budynek muzealny architekta zrealizowany w Ameryce

detal fasady z forniru
Zewnętrzna fasada z przeplatanych pasów forniru.Zdjęcia dzięki uprzejmości: Billy Farrell/BFAnyc.com
Muzeum Sztuki w AspenAspen, USA
AutorzyShigeru Ban Architects
Współpraca autorskaCottle Carr Yaw Architects (CCY), Basalt, CO, Robin Schiller
Zespół projektowyShigeru Ban, Dean Maltz, Nina Freedman, Zachary Moreland
Powierzchnia całkowita3065.0 m²
Data realizacji (początek)2012
Data realizacji (koniec)2014

9 sierpnia 2014 oddano do użytku nowe Muzeum Sztuki w Aspen. Inauguracja projektu Shigeru Bana została połączona z obchodami 35-lecia istnienia placówki. Budynek wpisany jest w górski krajobraz zimowego kurortu Stanów Zjednoczonych. Architektowi zależało na uzyskaniu częściowej przezroczystości fasady, integrującej muzeum z pasmem górskim znajdującym się w tle, oraz zapraszającej turystów do wnętrza.

Dwie główne zewnętrzne fasady budynku tworzy plecionka z Prodemy. Jest to nowoczesny kompozyt fornirowy tworzony z żywicy, drewna i papieru, o wysokiej klasie odporności na promieniowanie słoneczne i długotrwałe opady. W przeciwieństwie do innych materiałów z drewna nie wymaga częstej konserwacji. Przeplatane pasy tworzą ażurową konstrukcję, otwierając wnętrze budynku dla przechodniów. Fasada odsunięta od zasadniczej części budowli o szerokości klatki schodowej zapewnia też cień w środku galerii.

3-poziomowa klatka schodowa oddziela zewnętrzną plecionkę od przeszklonej fasady galerii. Konstrukcja sufitu z giętych drewnianych bali nawiązuje do zewnętrznej elewacji. Na powierzchni 3000 m2 mieści się 6 galerii, hall, restauracje, apartamenty dla artystów oraz centrum edukacji. Powierzchnia wystawiennicza zajmuje 1625m2. Północny róg muzeum zajmuje przeszklona winda, wznosząca odwiedzających na publiczną część dachu. Transparentny szyb windy umożliwia podziwianie widoku gór znajdujących się nad Aspen oraz wnętrz poszczególnych galerii.

Wystrój wnętrz jest odzwierciedleniem fascynacji Shigeru Bana naturalnymi materiałami i recyklingiem. Ściany niektórych pomieszczeń nawiązują do jego słynnego projektu tymczasowego schronienia z papieru. Ażurowa konstrukcja wykonana z papierowych rolek, konsekwentnie nawiązuje do zastosowania otworów w zewnętrznej fasadzie. Świetliki umieszczone w konstrukcji dachowej wprowadzają dodatkowe światło do wewnętrznych galerii.

Na wystawie inauguracyjnej pokazano prace takich artystów jak David Hammons i Yves Klein. Zaprezentowano też ekspozycję „Architektura Humanitarna”, która zawiera przykładowe projekty Shigeru Bana.

Shigeru Ban w rozmowie z Krzysztofem Ingardenem vol.2 (z archiwum Architektury-murator) Publikujemy drugą część rozmowy przeprowadzonej przez Krzysztofa Ingardena z laureatem Nagrody Pritzkera 2014 Shigeru Banem
Shigeru Ban w rozmowie z Krzysztofem Ingardenem vol.1 (z archiwum Architektury-murator) Przypominamy wywiad z laureatem nagrody Pritzkera Shigeru Banem z archiwalnego numeru "Architektury murator". Druga część wywiadu już jutro na naszej stronie  
Shigeru Ban Laureatem Nagrody Pritzkera 2014 Laureatem tegorocznej Nagrody Pritzkera został japoński architekt Shigeru Ban. Doceniono nie tylko jego eleganckie projekty dla klientów prywatnych, lecz przede wszystkim wieloletnie zaangażowanie społeczne na rzecz ofiar katastrof i kataklizmów w różnych zakątkach świata