Architektura MuratorRealizacjeRozbudowa kamienicy Raczyńskich – najnowsza realizacja biura KANA

Rozbudowa kamienicy Raczyńskich – najnowsza realizacja biura KANA

Kamienica powstała w 1910 roku według projektu Jana Heuricha, tworząc z sąsiednim pałacem Kronenberga pierzeję placu Małachowskiego w strefie granicznej dziewiętnasto- i dwudziestowiecznej Warszawy – mówi Andrzej Kaliszewski, współwłaściciel pracowni KANA.

Rozbudowa kamienicy Raczyńskich – najnowsza realizacja biura KANA
Rozbudowa kamienicy Raczyńskich, fot. dzięki uprzejmości firmy ROCKFON
Rozbudowa kamienicy RaczyńskichWarszawa, pl. Stanisława Małachowskiego 2
AutorzyKANA, architekci Andrzej i Barbara Kaliszewscy, Bohdan Napieralski
InwestorKulczyk Silverstein Properties
Powierzchnia całkowita22500.0 m²
Projekt2010-2013
Data realizacji (koniec)2014

W modernistycznym gmachu, usytuowanym vis-á-vis warszawskiej Zachęty, pierwotnie miały być przechowywane zbiory książek i dzieł sztuki rodziny Krasińskich, jednak jeszcze w trakcie realizacji budynek odkupił hrabia Edward Raczyński, od którego rodowego nazwiska otrzymał w konsekwencji swoją zwyczajową nazwę. Kamienica powstawała jako ówczesny „apartamentowiec", z piękną przejezdną bramą, klatkami schodowymi i ekskluzywnymi handlowymi lokalami w dolnych kondygnacjach, z wielkimi witrynami wystawowymi na parterze i piętrze. W czasie wojny zarówno kamienica, jak i przyległy do niej pałac Kronenberga uległy spaleniu – przypomina Andrzej Kaliszewski. Pałacu po wojnie nie odtworzono, zrekonstruowano za to kamienicę. Za jej odbudowę odpowiedzialny był Bohdan Pniewski, który dodał do obiektu nowe skrzydło od strony ul. Traugutta, w miejscu witryn sklepowych na parterze i pierwszym piętrze zaproponował zwykłe okna, a przejazd bramny zamienił na hol głównego wejścia. W budynku początkowo mieściło się Ministerstwo Poczt i Telegrafów, później główna siedziba Poczty Polskiej.

W 2008 roku dawną kamienicę Raczyńskich sprzedano. Projekt modernizacji i rozbudowy obiektu powierzono pracowni KANA, której współwłaścielami są Andrzej i Barbara Kaliszewscy oraz Bohdan Napieralski. Przewidywał on m.in. odtworzenie historycznej fasady kamienicy od strony placu Małachowskiego i ulicy Traugutta, adaptację wnętrz do współczesnych standardów biurowych oraz wzniesienie od strony wschodniej nowego, sześciokondygnacyjnego skrzydła. Inwestycję ukończono w 2014 roku. Łączna powierzchnia do wynajęcia w dwóch połączonych ze sobą budynkach wynosi obecnie blisko 14 000 m2. W całym zespole wykorzystano wiele rozwiązań mających umożliwić mu uzyskanie certyfikatu BREEAM na poziomie Very Good. To m.in. system zarządzania budynkiem BMS czy akustyczne sufity podwieszane. Projekt zakładał eleganckie, wpisujące się w charakter budynku sufity monolityczne. W trakcie poszukiwań trafiliśmy na śnieżnobiały system ROCKFON Mono Acoustic, który spełniał w stu procentach oczekiwania inwestora i nasz zamysł – tłumaczy Andrzej Kaliszewski.