Unilever House

Unilever House na Nabrzeżu Wiktorii zajmuje eksponowane miejsce w centrum Londynu z widokiem na Blackfriars Bridge i Tamizę. Zrealizowany w 1931 roku stanowi w nomenklaturze brytyjskiej tak zwany "zabytek drugiej klasy".

Zajmująca budynek firma Unilever pragnęła pozostać w starym obiekcie i w śródmieściu Londynu, jednak potrzebowała bardziej elastycznego środowiska pracy biurowej. Zadaniem projektantów była adaptacja konstrukcji na współczesną przestrzeń biurową i stworzenie nowego charakteru wnętrz ogólnodostępnych, odwiedzanych przez licznych gości firmy. W projekcie starano się utrzymać równowagę pomiędzy zachowaniem substancji zabytkowej a koniecznymi przekształceniami mającymi na celu eliminację istniejących wad funkcjonalnych budynku. Dlatego najbardziej widocznym elementem przestrzennnym stało się nowe atrium powstałe przez wprowadzenie stropów o nowym układzie i geometrii, pozwalające na stworzenie silniejszych powiązań pomiędzy użytkownikami różnych pomieszczeń.
Pomieszczenia dla pracowników zlokalizowano na najwyższych piętrach, pod zielonym dachem. Na parterze kawiarnia, przestrzeń wystawowa, restauracja i sale konferencyjne przywracają wnętrze przestrzeni publicznej miasta.
Projekt otrzymał kategorię “excellent” w systemie klasyfkacji środowiskowej budynków BREEAM, a emisja dwutlenku węgla przy jego realizacji została obniżona o 25% w stosunku do przeciętnej, a więc dużo bardziej, niż wymagają tego aktualnie obowiązujące przepisy.

 

Autorzy: Kohn Pedersen Fox
Zdjęcia: H.G. Esch

Tagi:
Coal Drops Yard: centrum handlowo-kulturalne w Londynie System konstrukcyjny łącznika o rozpiętości ponad 33 m przekryto dwukrzywiznową formą dachu, łączącego dwie zabytkowe hale. O nowej realizacji Heatherwick Studio pisze Radosław Stach.
Frida Escobedo zaprojektuje pawilon galerii Serpentine w Londynie Co roku londyńska Serpentine Gallery zleca innemu wybitnemu architektowi zaprojektowanie tymczasowego pawilonu w Hyde Parku. Tym razem wybór padł na meksykańską architektkę, która będzie najmłodszą w historii projektantką podejmującą się tego zadania.
Rezydencja w Design Museum. Nabór zgłoszeń Tematem programu rezydencyjnego londyńskiego Design Museum na rok 2018 jest Mieszkanie. Przedsięwzięcie ma na celu promowanie młodych projektowych talentów.
Przewodnik architektoniczny po Londynie - pobierz bezpłatną aplikację! Londyńska Fundacja Architektury udostępniła bezpłatną aplikację – architektoniczny przewodnik po stolicy Wielkiej Brytanii. Teraz z telefonem w ręku można bez trudu odnaleźć i poznać ponad tysiąc najciekawszych budynków Londynu.
Dziedziniec Muzeum Wiktorii i Alberta w Londynie To największe przedsięwzięcie budowlane tej instytucji od czasu jej otwarcia w 1909 roku. Dzięki realizacji udało się w dosłownym sensie otworzyć muzeum na przestrzeń miasta. Bogato zdobione ogrodzenie frontowe, o formie kolumnady z wysokim, murowanym cokołem, pierwotnie zasłaniało elementy techniczne. W ramach przebudowy pełne elementy cokołu zamieniono na stalowe, perforowane panele otwierane za dnia i zamykane po godzinach pracy muzeum. Dziedziniec przed wejściem do budynku wyłożono płytkami porcelanowymi, a pod nim ulokowano całkowicie nową przestrzeń wystawiennicza. Pozbawiona podpór pośrednich sala ma wymiary 30 x 38 m i wysokość dochodzącą do 10,5 m – pisze Maciej Lewandowski.
Nowy dziedziniec Muzeum Wiktorii i Alberta w Londynie To realizacja, na którą mieszkańcy Londynu czekali od kilku lat. 30 czerwca zainaugurowano dziedziniec Muzeum Wiktorii i Alberta po przebudowie według projektu pracowni AL_A.