Pasta Miasta, architektura wnętrz Gdynia

i

Autor: Archiwum serwisu Pasta Miasta, fot. materiały prasowe

Najlepiej zaprojektowane wnętrza w Gdyni

2016-09-15 18:58

Rozstrzygnięto drugą edycję konkursu na najlepiej zaprojektowane wnętrza komercyjne w Gdyni. W kategorii lokal gastronomiczny nagrodę otrzymała restauracja Pasta Miasta, tytuł najlepszego lokalu handlowo-usługowego przypadł sklepowi Dasea People.

Z roku na rok w Gdyni powstaje coraz więcej dobrze zaprojektowanych wnętrz. Cechuje je przemyślana identyfikacja wizualna i odwołania do lokalnych tradycji - widoczne w nawiązaniach do modernizmu i industrialnych detalach. Dla uhonorowania projektantów i inwestorów od ubiegłego roku organizowany jest konkurs na najlepiej zaprojektowane wnętrza komercyjne, odbywający się w ramach festiwalu Gdynia Design Days. 5 września 2016 roku rozstrzygnięto jego drugą edycję.

Za najlepszą przestrzeń w kategorii lokal gastronomiczny uznano lokal Pasta Miasta przy ul. Świętojańskiej 46 zaprojektowany przez Studio Turbo. Pasta Miasta to lokal, który serwuje wyrabiane na miejscu makarony. W opinii jury jego wnętrza przełamują wiodące na mapie Trójmiasta industrialne trendy. (...) Doceniono również funkcjonalność wnętrza: zarówno sali, jak i widocznej dla gości strefy roboczej. Ergonomiczna aranżacja otwartej kuchni pozwala na utrzymanie w niej porządku, co czyni podglądanie pracy kucharzy dodatkową atrakcją. Charakteru wnętrzu dodają również podwieszone ponad stolikami rośliny w metalowych koszach. Co więcej, projektantom udało się zaanektować należące do restauracji podwórko, tworząc przestrzeń przyjazną gościom. W efekcie nieco zapomniana przestrzeń na tyłach budynku nabrała życia, ale bez ryzyka zakłócania spokoju mieszkańców.

W kategorii lokal handlowo-usługowy nagrodzono sklep z odzieżą sportową Dasea People przy ul. Antoniego Abrahama 29 projektu Barbary Skomskiej-Stachury i Sebastiana Cerka. Jury doceniło ciepłą atmosferę przywołującą na myśl górskie podróże i schroniska, inspiruje do aktywnego spędzania czasu i pobudza apetyt na przygodę. Szczególną uwagę zwraca połączenie elementów surowych – nieoszlifowanego drewna, metalu i stalowych części maszyn – z przełamującymi prostotę miękkimi dywanami w stylu etnicznym. Kluczowa dla oceny jury okazała się spójność projektu z koncepcją biznesową. Na dodatkowe wyróżnienie zasługuje zewnętrzna aranżacja sklepu, która swoją wyjątkowość zawdzięcza wykorzystaniu zastanych detali architektonicznych – starych, ozdobnych luksferów.

Dodatkowo, w wyniku trwającego 2 miesiące głosowania, przeprowadzonego na stronie fb.com/CentrumDesignuGdynia, internauci za najlepiej zaprojektowane lokale komercyjne uznali Carmnik Kantyna (gastronomia) oraz Dasea People (handel/usługa).