Architektura MuratorRealizacjeDom jednorodzinny w Gdyni projektu Easst.com

Dom jednorodzinny w Gdyni projektu Easst.com

Wąski dojazd do posesji, życzenie inwestora, by umieścić dużą halę garażową pod powierzchnią całej działki przy konieczności zachowania zabytkowego drzewa, to największe trudności, jakie architekci napotkali podczas projektowania tego domu. Uproszczoną formalnie bryłę pokryto mozaiką z grafitowych płyt włókno-cementowych.

Dom jednorodzinny w Gdyni projektu Easst.com
Fot. Easst.com
AutorzyEasst.com
Zespół projektowyMarcin Sucharski, Magdalena Majewska, Łukasz Sterzyński
Powierzchnia terenu1068.0 m²
Powierzchnia zabudowy186.3 m²
Powierzchnia użytkowa523.9 m²
Powierzchnia całkowita648.7 m²
Kubatura2122.0 m³
Wysokość:7,36

Założenia autorskie:

Projekt domu jednorodzinnego w Gdyni jest - pomimo niewielkiej skali - jednym z najtrudniejszych, jakie do tej pory mieliśmy okazję zrealizować w naszej pracowni. Działka zlokalizowana jest w drugiej linii zabudowy od głównej ulicy. Dojazd do posesji to wąski pasek terenu o dość dużym spadku ukierunkowanym w stronę drogi. Pragnieniem inwestora było zrealizowanie dużej hali garażowej pod całą działką. Wymagało to zastosowania obwodowych ścianek z żelbetu oraz przekopanie całego terenu. Sama bryła budynku i hala garażowa musiały zostać tak ukształtowana, aby nie naruszyć systemu korzeni znajdującego się na działce objętego ochroną drzewa.

Pomimo tych trudności działka posiada niespotykany atut – graniczy z dużym parkiem, w którym znajduje się zabytkowy pałacyk. Całość terenu wraz z budynkiem została gruntownie wyremontowana. Salon, jadalnia oraz sypialnie zostały zlokalizowane od południa. Takie rozwiązanie powoduje, że główne pomieszczenia są idealnie doświetlone oraz mają doskonały widok. Główne pomieszczenia posiadają duże przeszklenia. Elewacja została wykonana z grafitowych płyt włókno-cementowych. Jej podziały to swoista mozaika, która nadaje budynkowi urozmaicony i abstrakcyjny charakter. Sama bryła została maksymalnie uproszczona. Dodatkowe elementy małej architektury takie jak murki oporowe, barierki zostały wykonane z betonu.

POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, architekci zaproponowali szeroki świetlik biegnący przez całą bryłę budynku. Dzięki temu udało im się zapewnić światło dzienne na każdej kondygnacji mieszkalnej. Dom Rozcięty w Poznaniu projektu pracowni PL.architekci zdobył ostatnio Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.
Dom w Bratysławie projektu pracowni Rado Rick Często bywa tak, że początkowo niewielkie zlecenie ostatecznie staje się projektem na dużą skalę. Szybko przekonali się o tym właściciele domu w Bratysławie. Proste odświeżenie pojedynczego pokoju w mgnieniu oka przerodziło się w pełną kompleksową przebudowę wnętrz z użyciem solid surface HI-MACS®. W rezultacie niepozorny budynek z lat 80. XX wieku przeobraził się w stylowy, nowoczesny dom marzeń.
Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.
Peryskop od MUS Architects − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim Jednym z najważniejszych założeń projektowych była chęć uzyskania widoku na jezioro ponad biegnącym wzdłuż jego brzegu wałem ziemnym. W tym celu projektanci nawiązali do formy peryskopu, pozwalającego – jak mówią − spojrzeć dalej i zobaczyć więcej. Prezentujemy nowy projekt pracowni MUS Architects.
Heaven 11 na wybrzeżu Costa Del Sol Położona w prestiżowym kompleksie La Zagaleta willa Heaven 11 na nowo definiuje współczesną rezydencję, dostosowując zasady klasycystyczne do czystej formy architektury.
Dom Jana Szpakowicza w Zalesiu Dolnym Dom architekta Jana Szpakowicza w Zalesiu Dolnym jest typowym przykładem indywidualistycznych, idealistycznych projektów z lat 60., w których funkcja i funkcjonalność była kwestionowana i podporządkowana całkowicie idei formalnej.