Architektura MuratorRealizacjeDom w Lesie projektu 081 architekci

Dom w Lesie projektu 081 architekci

W malowniczych Klementowicach nieopodal Puław stanął niewielki dom dla trzyosobowej rodziny. Projektanci z lubelskiej pracowni 081 architekci wkomponowali obiekt między rosnące na działce drzewa, co pozwoliło zapewnić mieszkańcom intymność i zrezygnować z budowy trwałych i wysokich ogrodzeń.

Dom w Lesie projektu pracowni 081 architekci
Dom w Lesie, proj. 081 architekci; fot. Rafał Chojnacki, dzięki uprzejmości pracowni
Dom w LesieKlementowice, województwo lubelskie
Autorzy081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz
Powierzchnia użytkowa210.0 m²
Powierzchnia całkowita310.0 m²
Kubatura1159.0 m³
Projekt (data)2013
Data realizacji (koniec)2017

Dom w Lesie projektu 081 architekci – lokalizacja

Okolice Klementowic, położonych na urokliwym Płaskowyżu Nałęczowskim, charakteryzuje pofałdowany teren z dużą liczbą wąwozów lessowych oraz skarp. To właśnie tam, na niewielkiej, zadrzewionej działce stanął Dom w Lesie. Od północy parcela sąsiaduje z drogą oraz stawem, które odcinają ją od innych zabudowań, od południa natomiast rośnie gęsty las, za którym znajdują się tory kolejowe. Trudna charakterystyka terenu narzucała wiele rozwiązań projektowych, które jednocześnie były punktem wyjścia przy kształtowaniu całego założenia – tłumaczą projektanci z pracowni 081 architekci. Bryła budynku została zlokalizowana w centralnej części działki. Z uwagi na rosnące dookoła drzewa zrezygnowano z budowy trwałych i wysokich ogrodzeń.

Dom w Lesie projektu 081 architekci – układ funkcjonalny obiektu

Wytyczne inwestorów były jasne – dom miał zapewniać komfortową przestrzeń dla trzyosobowej rodziny, z silnie wydzielonymi strefami. Każda z nich była konkretnie przedstawiona i scharakteryzowana pod kątem jej funkcjonalności – wyjaśniają projektanci z pracowni 081 architekci. Układ budynku oparto na planie prostokąta, składającego się z trzech funkcjonalnych bloków, przesuniętych względem siebie. Pierwszy to „blok rodziców”, ze strefą wejściową, główną sypialnią oraz łazienkami. Drugi – „blok dziecka” – pokój wraz z bawialnią oraz sypialnią gościnną. Pomiędzy nimi znajduje się strefa dzienna, otwarta dużymi przeszkleniami na obie strony działki. Istotnym rozwiązaniem jest cofnięcie przeszkleń w środkowym bloku – od południa chroni wnętrze przed nadmiernym przegrzewaniem się pomieszczeń, a od północy tworzy podcień z widokiem na staw. Na elewacjach wykorzystano naturalne drewno oraz surowy beton architektoniczny. Wszystkie okna domu zasłaniane są żaluzjami zewnętrznymi, ukrytymi za elewacją i widocznymi dopiero w momencie ich opuszczenia. Również rynny i rury spustowe zostały ukryte w elewacji.

Czytaj też: Modernizacja willi na Starym Żoliborzu - Kulczyński Architekt

Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.