Instytut Technologii Żywności i Gastronomii w Łomży

i

Autor: Pilkington Polska

Szklane elewacje nowego budynku Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii w Łomży

2013-05-24 18:43

Projekt nowego budynku Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii w Łomży przygotowała białostocka pracownia architektoniczna ARKON pod kierownictwem Jana Kabaca

Nazwa obiektuInstytut Technologii Żywności i Gastronomii Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości
Adres obiektuul. Akademicka, Łomża
AutorzyJan Kabac Biuro Projektowe Arkon
Data realizacji (koniec)2012

Głowny etap budowy Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii w Łomży zakończył się w 2012 roku. Nowa siedziba instytutu powstała w bezpośrednim sąsiedztwie siedziby Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży – inwestora obiektu. Budynek zrealizowany został według projektu pracowni ARKON z Białegostoku pod kierownictwem architekta Jana Kabaca. Nowa siedziba Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii w Łomży stanowi połączenie czterech skrzydeł, oddzielonych wewnętrznymi dziedzińcami. Elewacje sąsiadujące z zielenią dziedzińców są przeszklone, szyby zaś laminowane są folią w odcieniach zieleni i żółcieni. Zastosowanie barwnego filtra poprawiać ma komfort użytkowania obiektu, chroniąc wnętrze przed słońcem. Przeciwsłoneczne parametry zastosowanych szyb ze szkła zespolonego umożliwiać mają zarówno ochronę pomieszczeń uczelni przed nadmiernym nagrzewaniem się od słońca latem (współczynnik g = 42%), jak i przed utratą ciepła zimą (współczynnik przenikania ciepła Ug = 1,1 W/m2K). Ze względu na potrzebę zapewnienia optymalnych warunków pracy, ważne było również zastosowanie szkła o odpowiednich parametrach przepuszczalności światła (współczynnik LT = 69%).Zaprojektowane przeszklenia i ich kolorystyka powodują zanikanie granicy pomiędzy dziedzińcami a wnętrzem budynku, wzmacniając wrażenie przestronności – podkreśla architekt Jan Kabac. Barwne elewacje od strony dziedzińców kontrastują z optycznie ciężkimi, ciemnymi elewacjami zamykającymi skrzydła. Koszt inwestycji w Łomży wyniósł 54 mln zł. Budowa Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii w Łomży współfinansowana była środków unijnych, przyznanych w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej. Obiekt jest już częsciowo wykorzystywany do celów dydaktycznych, ale zakończenie zakończenie wszystkich prac związanych z nową inwestycją w Łomży planowane jest na jesień 2013 roku. Fot. Pilkington Polska