Dom dla W

Jeden z warszawskich domów szeregowych wkrótce zmieni się nie do poznania. Najbardziej charakterystycznym elementem po przebudowie będą ażurowe ściany, służące jako podpora dla roślin i przedłużenie przydomowego ogrodu. Projekt powstał w pracowni MFRMGR.

Dom dla W
Dzięki uprzejmości pracowni MFRMGR

Projekt dotyczy skrajnego segmentu w rzędzie domów szeregowych z lat 70-tych. Nowi właściciele zetknęli się z typowymi niedociągnięciami polskiej architektury tego okresu – materiałami budowlanymi słabej jakości, wyniesionym parterem i niepraktycznym układem ścian wewnętrznych. Dom zwrócony był do wewnątrz, pełen niewygodnych podziałów i ciemnych pokoi. Posiadał również niewielką dobudówkę z garażem, salonem i tarasem. Mała działka była wyeksponowana ze wszystkich stron, a dom właściwie nie posiadał ogrodu.

Naszym zadaniem było stworzenie nowego układu wnętrz oraz całkowite przekształceni dobudówki w jej istniejącym obrysie. Punktem wyjścia była stara Sadyba zaplanowana jako miasto-ogród. Zaprojektowaliśmy ramy będące oparciem dla roślin – ściany oraz taras staną się przedłużeniem powiększonego ogrodu – piszą architekci.

Dzięki temu zabiegowi udało się stworzyć niewielką przestrzeń rekreacyjną na zewnątrz – taras na pierwszym piętrze, dostępny z salonu za pośrednictwem zewnętrznych schodów. Ceglane, ażurowe ściany z klinkieru osłaniają domowników przed wzrokiem przechodniów, podczas gdy duże otwarcia wpuszczają światło dzienne do wnętrz.

Wnętrze zostało dostosowane do potrzeb nowoczesnej, czteroosobowej rodziny – na parterze umieszczono otwarty salon, a na pierwszym piętrze trzy sypialnie. Za pośrednictwem otworów w stropach światło dzienne wpadające poprzez otwory w dachu dociera również do niższych pięter.

Autorzy: MFRMGR / Marta Frejda, Michał Gratkowski (wcześniej MOKO Architects)
Współpraca - Waldek Nowicki, Jarosław Urbański, Klaudia Zyza
Powierzchnia - 228m2.
Planowany termin ukończenia realizacji - 2016 rok

Dom Czarna Perła w Lanckoronie od biura FAAR architekci Budynek miał być nowoczesny, ale wpisujący się w krajobraz Pogórza Wielickiego, nawiązujący do lokalnych tradycji architektury drewnianej. Tak powstał dom Czarna Perła autorstwa pracowni FAAR architekci z Wadowic.
Circle Wood House: nowa realizacja Mobius Architekci Na skraju Kampinoskiego Parku Narodowego stanął Circle Wood House – dom atrialny, którego bryła inspirowana była ściętym pniem drzewa. Za projekt obiektu odpowiada warszawska pracownia Mobius Architekci.
Refugium / Podlasie Artyści Teresa Starzec i Andrzej Jan Bielawski stworzyli prywatną mikroosadę wkomponowaną w podlaski, nadnarwiański krajobraz. o realizacji Studia A pisze Iwona Ławecka-Marczewska.
POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, architekci zaproponowali szeroki świetlik biegnący przez całą bryłę budynku. Dzięki temu udało im się zapewnić światło dzienne na każdej kondygnacji mieszkalnej. Dom Rozcięty w Poznaniu projektu pracowni PL.architekci zdobył ostatnio Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.
Dom w Bratysławie projektu pracowni Rado Rick Często bywa tak, że początkowo niewielkie zlecenie ostatecznie staje się projektem na dużą skalę. Szybko przekonali się o tym właściciele domu w Bratysławie. Proste odświeżenie pojedynczego pokoju w mgnieniu oka przerodziło się w pełną kompleksową przebudowę wnętrz z użyciem solid surface HI-MACS®. W rezultacie niepozorny budynek z lat 80. XX wieku przeobraził się w stylowy, nowoczesny dom marzeń.
Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.