Architektura MuratorProjektyTężnie w Busku - Zdroju

Tężnie w Busku - Zdroju

Konkurs na projekt zespołu tężni zorganizował urząd miasta we współpracy z kieleckim SARP-em. Zwyciężyło biuro 2pm, autorzy tegorocznego pawilonu na Expo.

Tężnie w Busku - Zdroju
W przeszklonym pawilonie znajdzie się również kawiarnia, biblioteka i mała scena z widownią. Źródło: materiały prasowe inwestora

Inwestycję zaplanowano w ramach miejskiego programu rewitalizacji, który obejmuje też plany budowy kładki pieszo-rowerowej (zwycięski projekt prezentujemy poniżej). Konkursy na obie realizacje rozstrzygnięto w lipcu. Zadaniem uczestników pierwszego z nich było opracowanie koncepcji nowej tężni, pijalni wód oraz oranżerii w parku zdrojowym, na wschód od potoku Maskalis. Główną nagrodę przyznano m.in. za oryginalną kompozycję przestrzenną, kształtującą różne w charakterze wnętrza użytkowe. Architekci zaproponowali tężnię o eliptycznym kształcie. W jej centrum znalazłby się przeszklony budynek o powierzchni ponad 1100 m2 z oranżerią i pijalnią. Podobnie jak w projekcie pawilonu na Expo autorzy wykorzystali nawiązanie do labiryntu: wysokie, zagięte ściany z gałęzi tarniny stają się mocną dominantą. Widać je z daleka (…). Zaciekawiony kuracjusz zbliżając się do budowli, poczuje niecodzienny mikroklimat, a do wnętrza będzie starał się dostać jednym z trzech przecięć. Trafia do labiryntu, pomiędzy dwa masywy gałęzi tarniny. Ich „stos” rozbija solankę grawitacyjnie ściekającą z góry, tworząc mgłę bogatą w sól – opisują koncepcję.

Rozpoczęcie realizacji: 2017

Tężnie w Busku - Zdroju
Wnętrze drewnianej konstrukcji „labiryntu” wypełnione będzie gałęziami tarniny. Obiekt stanie w parku zdrojowym, w okolicy skrzyżowania ulicy waryńskiego i lipowej. Źródło: materiały prasowe inwestora
Projekt Szpitala Bielańskiego w Warszawie Atelier Tektura przygotowało projekt modernizacji głównego gmachu szpitala i jego rozbudowy o nowy - 5-kondygnacyjny budynek. To kolejny obiekt dla służby zdrowia zaprojektowany przez tę pracownię.
Konstelacje – projekt aranżacji placu przed wejściem do Parlamentu Europejskiego W sierpniu 2017 roku zakończyła się realizacja tymczasowego projektu powstałego w wyniku konkursu, w którym pierwsze miejsce zdobył polsko-belgijski zespół. Projekt Konstelacje miał na celu zbadanie interakcji zachodzących między różnymi użytkownikami tej przestrzeni.
Rewitalizacja warszawskiej Pragi – znamy najlepszą koncepcję Wyniki konkursu architektoniczno-urbanistycznego Ulice Nowej Pragi zostały ogłoszone 25 września. Zwycięska pracownia WXCA otrzymała nagrodę pieniężną i zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki.
Podwarszawski Dom W Projekt domu jednorodzinnego opracowany został przez studio STOPROCENT Architekci. Naturalne ukształtowanie terenu i obszerny program użytkowy miały ważny wpływ na formę budynku.
Bez dominacji – o projekcie Centrum Edukacji Geologicznej Szczepan Wroński W kontekście spektakularnego przyrodniczego sąsiedztwa staraliśmy się uniknąć kopiowania natury. Rygorystyczne, geometryczne formy są reminiscencją antropogenicznej historii miejsca. Z drugiej strony układ obiektów miał dopełniać kształt istniejących skarp i ścian skalnych. Domyka on wnętrze kamieniołomu, tworząc naprzemienne dziedzińce otwierające się na otoczenie – pisze Szczepan Wroński, współautor budynku.
Eclipse Advantage™ Clear T Hartowane, refleksyjne szkło firmy Pilkington wykorzystane w projekcie nowej auli Uniwersytetu w Białymstoku autorstwa pracowni PW Arkon oraz Meteor Architects. Dzięki zespoleniu go z niskoemisyjnym szkłem laminowanym Optilam™ Therm S3, przeszklenia fasady uzyskały niski współczynnik przenikania ciepła Ug=1,1 W/m2K, zapewniający wysoką izolację cieplną.