Architektura MuratorRealizacjeDom na skarpie w Płocku

Dom na skarpie w Płocku

Dom na skarpie to jedna z ostatnich realizacji warszawskiej pracowni MAG Architekci. Wkomponowany w zbocze budynek, otwiera się dużym przeszkleniem na malowniczy krajobraz starorzecza Wisły.

Dom na skarpie w Płocku
Dom na skarpiePłock, województwo mazowieckie
AutorzyMAG Architekci, architekt Marcin Grzyb
Współpraca autorskaWłodzimierz Sidorczuk, Katarzyna Starzyk
Powierzchnia użytkowa285.0 m²
Projekt2012-2013
Data realizacji (koniec)2018

Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego wyznaczał konieczność zaprojektowania domu z dwuspadowym dachem. Inwestor oczekiwał jednak budynku nowoczesnego. Architekci zaproponowali więc wkomponowaną w skarpę prostopadłościenną bryłę, która dawałaby możliwość uzyskania pochylonej pod kątem płaszczyzny dachu, a jednocześnie tworzyłaby wyrazistą, mocno osadzoną we współczesności formę.

Dla podkreślenia wyrazu, całość projektanci oblicowali ciemnografitowymi płytami włókno-cementowymi. Przeszklona fasada dwukondygnacyjnej części dziennej otwiera się na przestronny taras zlokalizowany na części garażowej, zapewniając jednocześnie niczym niezakłócony widok na malowniczy krajobraz starorzecza Wisły. Pasy szkleń przechodzą dynamicznie przez bryłę budynku, doświetlając również antresolę oraz łazienkę na pierwszym piętrze – tłumaczą autorzy. Dopełnieniem projektu jest obniżający się kaskadowo minimalistyczny ogród, z kompozycjami ozdobnych traw i niskich drzew oraz betonowymi elementami małej architektury. Powierzchnia użytkowa domu wynosi 285 m2.

Pracownia MAG Architekci to jedno z trzech polskich biur tworzących międzynarodowe konsorcjum 10 illusions. Do ich wspólnych sukcesów należy wygrana w zamkniętym konkursie na projekt domu seniora w Otwocku z 2016 roku, ale też zwycięstwo w konkursie na projekt parku krajobrazowego w Xingyi w południowo-zachodniej części Chin. Na co dzień każde z biur pracuje jednak niezależnie.

Dom na skarpie w Płocku
Dom na skarpie w Płocku
Dom na skarpie w Płocku
Dom na skarpie w Płocku
Dom na skarpie w Płocku
Dom na skarpie w Płocku
Dom na skarpie w Płocku
Dom na skarpie w Płocku
Dom na skarpie w Płocku
Tagi:
Dom ze starej stodoły projektu Wrzeszcz Architekci Architekci wykorzystali cegłę ze starej poniemieckiej stodoły, tworząc współczesny dom dla młodej rodziny z dwójką dzieci inspirowany tradycyjnym budownictwem Wielkopolski.
Zet Dom w warszawskim Wawrze Wśród heterogenicznej zabudowy willowej dzielnicy Warszawy powstał neomodernistyczny dom obłożony białym klinkierem. Za projekt obiektu odpowiada pracownia Paweł Lis Architekci.
Dom Polny na Mazowszu Inspiracją dla architektów stał się kamienny mur znaleziony na działce. Podobnym materiałem wykończono frontową elewację, z którą kontrastują biała bryła dachu i wykonana z wielkoformatowych płyt posadzka tarasu – pisze Magdalena Pios.
Podążając za słońcem – o koncepcji Domu Kwadrantowego Robert Konieczny Punktem wyjścia była działka o regularnym kształcie, położona na przedmieściach wśród przeciętnej zabudowy jednorodzinnej. Usytuowaliśmy na niej prostopadłościenną bryłę, odpowiadającą życzeniom inwestorów pod względem programu funkcjonalnego. Następnie obróciliśmy część należącą do parteru, aby uzyskać możliwie jak największą prywatność od strony drogi – pisze Robert Konieczny.
Przestrzeń poruszeń – o Domu Kwadrantowym Marcin Szczelina Jeśli spojrzymy na architekturę jako na naukę o przekształcaniu przestrzeni, okaże się, że ruch jest jej nieod-łącznym elementem. Im bardziej daje się przekształcać, tym lepiej odpowiada na zmieniające się potrzeby. Ruchome części to potencjał. Dzięki ich obecności tworzy się silniejsza interakcja między użytkownikami a budynkiem – pisze Marcin Szczelina.
Totalny neomodernizm – o Domu Kwadrantowym Tadeáš Goryczka Działanie promieni słońca nie tylko w centralnej przestrzeni, ale i w pozostałych pomieszczeniach, jest bardzo odczuwalne i staje się głównym elementem dekoracyjnym minimalistycznej architektury. Biel ścian żywo gra zmiennością odcieni, a wszystko to podkreślają skośne płaszczyzny oryginalnego zadaszenia obiektu – pisze Tadeáš Goryczka.