Architektura MuratorProjektyKontrowersyjna realizacja na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu

Kontrowersyjna realizacja na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu

Firma ATC Development ujawniła wizualizacje nowego budynku na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu. Projekt został zaakceptowany przez wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Kontrowersyjna realizacja na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu
Koncepcja rozbudowy obiektu warsztatowego koszar artylerii na Kępie Mieszczańskiej zaakceptowana przez Dolnośląskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków

Usytuowana w centrum Wrocławia, otoczona dwoma ramionami Odry Kępa Mieszczańska należy do najatrakcyjniejszych przestrzeni w mieście. Przed wojną dominowała tu zabudowa mieszkaniowa, później teren należał głównie do żołnierzy i milicjantów, którzy zajmowali część zachowanych koszar. Kamienice, które przetrwały oblężenia Festung Breslau, pozbawione należytej konserwacji, zostały z czasem rozebrane. Przez wiele lat wyspa czekała więc na nowe zagospodarowanie. Sytaucja zmieniła się w 2013 roku, kiedy władze miasta uchwaliły dla niej plan miejscowy. Dokument zakładał m.in. pozostawienie dużego obszaru zielonego w centrum, nową zabudowę lokując na obrzeżach Kępy Mieszczańskiej.

Nowe życie na Kępie Mieszczańskiej

Mam nadzieję, że to będzie kawałek żywego miasta, a nie enklawa dewelopersko-biurowa, która zamiera, gdy się tam kończy praca. Działki są sprzedawane pojedynczo i poszczególni inwestorzy realizują swoje plany. Chodzi o to, by udało się połączyć poszczególne tereny. By powstały ciągi pisze, bulwary, mała architektura i zieleń były jednorodne, połączone i spójne przestrzennie. Inwestorzy muszą zrozumieć, że mają niepowtarzalną szansę na wykreowanie niepowtarzalnego miejsca – nowego, przyjaznego, siedzącego nad wodą miasta – mówił w 2017 roku, wkrótce po uchwaleniu planu zagospodarowania, architekt Zbigniew Maćków.  Jego pracownia, na zlecenie firmy Nacarat Polska, wkrótce przystąpiła zresztą do projektowania nowej zabudowy na wyspie. W 2017 roku oddano do użytku apartamentowiec Witolda 43 według koncepcji Maćków Pracownia Projektowa. W budowie są jeszcze m.in. Witolda 3840 dla firmy Okre Development czy Atmo dla Eiffage Immobilier Polska autorstwa biura Zbigniewa Maćkowa.

Czytaj też: Apartamenty Atmo we Wrocławiu od Maćków Pracownia Projektowa |

Rozbudowa koszar na Kępie Mieszczańskiej

Wśród nowych inwestycji na Kępie Mieszczańskiej są też Apartamenty Zyndrama projektu APA Hubka, Księcia Witolda pracowni Dziewoński Łukasiewicz Architekci, Bulwary Książęce Sud Architekt Polska, River Point studia Archicom czy Marina II studia Wójciak Jagodziński.  Do realizacji kolejnej przymierza się firma ATC Development. W styczniu tego roku kupiła działkę z zabytkowym budynkiem garażowo-warsztatowym dawnych koszar artylerii przy ul. Mieszczańskiej. Inwestor właśnie zaprezentował wizualizacje planowanej rozbudowy obiektu. Nie chce jednak ujawnić, kto jest autorem koncepcji (warto jednak dodać, że po sąsiedzku, przy ul. Dmowskiego 21, firma rozpoczęła realizację zespołu Kępa Park według projektu biura AP Szczepaniak).

Kupując ten zabytkowy obiekt zakładaliśmy, że jego rewitalizacja będzie wymagała zmiany w zakresie planu miejscowego. Zależy nam głównie na przywróceniu estetyki miejsca poprzez wizualne scalenie budynku po dawnych koszarach z przylegającym ścianą szczytową współczesnym budynkiem mieszkalnym. W projekcie tego ostatniego, co widać gołym okiem, nie uwzględniono sąsiedztwa zabytku – mówi Paweł Kleszcz, dyrektor ATC Development.

Karykaturalny świadek historii

Firma podkreśla, że zaprezentowany projekt powstawał przez wiele miesięcy w ramach konsultacji z Dolnośląskim Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków i został przez niego pozytywnie zaopiniowany z rekomendacją zmiany planu zagospodarowania przestrzennego. Koncepcja zakłada renowację ścian zewnętrznych z zachowaniem istniejącego detalu i historycznej bryły zabytku. Planowane prace mają przywrócić budynkowi jego właściwy stan techniczny i estetykę w zachowanej tkance, a nadbudowanie nowoczesnego budynku nad zabytkiem umożliwić uporządkowanie otaczającej urbanistyki i tchnięcie w zabytek nowego życia i nowej funkcji – czytamy w informacji prasowej.

Plan miejscowy dla tego terenu dopuszcza wysokość budynków do 28 metrów, czyli 9 kondygnacji. We wniosku o zmianę dokumentu, deweloper wskazał, że: zabytkowy obiekt został optycznie przygnieciony przez nowo wybudowane budynki, a jego bryła jest niewpasowanym w otoczenie, karykaturalnym „świadkiem” historycznej zabudowy.

Teren planowanej inwestycji

Tagi:
Autor: Piotr Prus
Nie żyje Olgierd Czerner 6 listopada w wieku 91 lat odszedł Olgierd Czerner, architekt i historyk, założyciel i pierwszy dyrektor Muzeum Architektury we Wrocławiu.
Dom handlowy Renoma we Wrocławiu: kolejna przebudowa Dom handlowy Renoma we Wrocławiu wkrótce po raz kolejny zostanie przebudowany. Po modernizacji, przeprowadzonej według koncepcji Maćków Pracownia Projektowa, zwiększy się strefa gastronomiczna, odtąd otwarta na obie sąsiadujące z budynkiem przestrzenie publiczne: plac Czysty i plac Kościuszki.
Centrum Concordia / Wrocław Budynek Concordia projektu MVRDV budzi wiele emocji. Jest poprawny, lecz nie zjawiskowy i sprawia wrażenie lepiej zaprojektowanego wewnątrz niż na zewnątrz.
Wyniki konkursu na zespół szkolno-przedszkolny na Lipie Piotrowskiej we Wrocławiu Maćków Pracownia Projektowa zwyciężyła w konkursie na koncepcję Zespołu Szkolno-Przedszkolnego przy ul. Cynamonowej we Wrocławiu. Prezentujemy prace nagrodzone i wyróżnione.
Centrum Południe we Wrocławiu projektu APA Wojciechowski Zakończono realizację I etapu kompleksu Centrum Południe we Wrocławiu według projektu warszawskiej pracowni APA Wojciechowski. Na terenie inwestycji zastosowany zostanie tzw. zielony beton.
Concordia Design we Wrocławiu: dlaczego realizacja MVRDV budzi kontrowersje Concordia Design we Wrocławiu została oficjalnie otwarta. Budynek budzi jednak w mieście wiele emocji. Część aktywistów wciąż przekonuje, że zgodnie z wcześniejszymi obietnicami magistratu obiekt powinien być przeznaczony na cele społeczne, część krytykuje projekt holenderskiej pracowni MVRDV za odtwórczość i nieuszanowanie kontekstu. Zanim przekonacie się na własne oczy, jak jest naprawdę, zobaczcie zdjęcia i film Juliusza Sokołowskiego.