Architektura MuratorRealizacjeStrefa Aktywności / Chorzów

Strefa Aktywności / Chorzów

Wielofunkcyjna strefa rekreacyjna to przykład działań prowadzących do integracji przestrzeni kampusu uniwersyteckiego z miastem. O nowej realizacji biura SLAS architekci pisze Justyna Swoszowska.

Strefa Aktywności / Chorzów
Betonowa płaszczyzna została wpisana w istniejący drzewostan. Kilka wysokich drzew przeniknęło w przestrzeń placu. Według wczesnego zamysłu architektów jednym z elementów zieleni miał być sad z drzewami owocowym, jabłoniami i śliwami oraz warzywny ogród społeczny; fot. Michał Kopaniszyn
Strefa Aktywności w ChorzowieChorzów, ul. 75 Pułku Piechoty 1A
AutorzySLAS architekci, architekci Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus
Generalny wykonawcaAPIS Polska
InwestorUniwersytet Śląski w Katowicach
Powierzchnia terenu2480.0 m²
Projekt (data)2015-2016
Data realizacji (początek)2018
Data realizacji (koniec)2019
Koszt inwestycji1 065 145 PLN

Uniwersytet Śląski oraz Urząd Miasta w Chorzowie są inicjatorami planu rozwoju Śląskiego Międzyuczelnianego Centrum Edukacji i Badań Interdyscyplinarnych, którego cele to przedsięwzięcia naukowe, dydaktyczne oraz społeczne. W ten ostatni obszar wpisują się działania zmierzające do integrowania przestrzeni kampusu uniwersyteckiego z miastem. Częścią tego planu jest wykonanie na ternie należącym do UŚ wielofunkcyjnej strefy rekreacyjnej. Realizacji tego wspólnego przedsięwzięcia podjęło się katowickie biuro SLAS architekci. W opinii twórców był to projekt szczególny, bo ich udział nie ograniczył się do wykonania koncepcji przestrzenno-architektonicznej. Architekci uczestniczyli na równi z inwestorami w dyskusji na temat programu funkcjonalnego strefy oraz sposobów włączania okolicznych dzielnic mieszkaniowych w życie uniwersytetu i miasta.

Czytaj też: Cztery pomysły na Akademię Muzyczną w Katowicach: SLAS, Konior, MOC i JEMS Architekci |

Koncepcja urbanistyczno-architektoniczna oparta jest na całkowitej otwartości, łączeniu różnorodności i zastosowaniu naturalnych materiałów. W opinii projektantów projekt jest wyrazem ich sprzeciwu wobec schematycznie zagrodzonych płotem stref fitness czy placów zabaw z naiwnymi formalnie i kolorystycznie urządzeniami zabaw. Strefa aktywności została zaprojektowana w miejscu powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garnizonu wojskowego. Od strony wschodniej teren sąsiaduje z budynkami kampusu SMCEBI, poza tym otoczony jest niedużym pierścieniem drzew, za którym rozciągają się tereny osiedli mieszkaniowych z lat 70. XX w. W myśl idei otwartości teren kampusu nie jest ogrodzony i przecinają go ciągi piesze łączące osiedle z miastem.

Zielone śródmieście we Włocławku coraz bliżej realizacji Nowy „zielony korytarz” połączy park Łokietka z usytuowanym w samym centrum Włocławka placem Wolności. Projekt ponad 700-metrowego ciągu zieleni i różnych stref aktywności opracowało Małeccy Biuro Projektowe.
Cztery lekcje od Aliny Scholz dla burmistrzów Zakliczyna, Kutna, Leżajska oraz innych miast, gdzie w wakacje można usmażyć jajko na betonowym rynku Dyskusja nad opatrzenie rozumianą modernizacją rynków i placów trwa kolejny sezon. Inicjatorki Balu architektek tym razem przygotowały krótki poradnik dla decydentów: „Cztery lekcje od Aliny Scholz, wybitnej, polskiej architektki krajobrazu, dla burmistrzów Zakliczyna, Kutna, Leżajska oraz innych miast, gdzie można w wakacje usmażyć jajko na betonowym rynku”.
Plac Pięciu Rogów: miejska oaza, betonowa pustynia czy zwornik łączący różne przestrzenie i funkcje miasta? Po sześciu latach od rozstrzygnięcia konkursu oficjalnie otwarto tzw. plac Pięciu Rogów u zbiegu ul. Chmielnej, Zgoda, Szpitalnej i Brackiej w Warszawie. Realizacja pracowni WXCA i Kacpra Ludwiczaka budzi sprzeczne opinie, od pochwał za stworzenie nowego salonu miasta, po krytykę za niewielką ilość zieleni.
Plaża Romantyczna w warszawskim Wawrze Dla projektantów najważniejszą wartością miejsca był jego naturalny charakter. Do przekształceń użyli języka stworzonego przez przyrodę. O nowej realizacji pracowni projektowej Karola Żurawskiego pisze Jerzy S. Majewski.
SORRY: Rajkowska przeciw łamaniu praw migrantów Przy poznańskiej Kaponierze powstał betonowy mur z odłamkami szkła na szczycie. To instalacja SORRY Joanny Rajkowskiej. Rzeźba nawiązuje do muru budowanego na granicy polsko-białoruskiej.
Pamięci mieszkańców getta: nowy monument na cmentarzu żydowskim w Warszawie Jeden z największych masowych grobów w Europie otrzymał nową oprawę. Na cmentarzu żydowskim w Warszawie, w miejscu spoczynku tysięcy mieszkańców getta, powstało przejmujące założenie pomnikowe według projektu biura Archiworks.