ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Ośrodek Radioterapii w Kaliszu
Ośrodek Edukacyjno-Muzealny "Świętokrzyski Sztetl" Kościół pw. Matki Bożej Królowej Świata

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu
Adres: 62-800 Kalisz, ul. Toruńska 7 (po zmianie ul. Kaszubska 12)
Autor: Pracownia Projektowa Architektura i Budownictwo Anna Malicka (www.aribud.pl)
Inwestor: Samorząd Województwa Wielkopolskiego, Miasto Kalisz, Wielkopolskie Centrum Onkologii
Powierzchnia działki: 10570m²
Powierzchnia użytkowa: 4087 m²
Kubatura: 21475 m³
Projekt: 2010 – 2011
Realizacja: 2014
Opis autorski: Architektura obiektów służby zdrowia ściśle łączy się z wymaganiami technologii medycznej, a inwestycje są realizowane przy skromnym budżecie. Projekt Ośrodka Radioterapii w Kaliszu udowadnia, że nawet przy wysokim reżimie technologicznym i niskich nakładach inwestycyjnych jest możliwe wybudowanie obiektu przyjaznego użytkownikom oraz zadbanie o przestrzeń przeznaczoną dla pacjentów. Nadrzędnym celem koncepcji architektonicznej było stworzenie warunków, które mogą pozytywnie wpłynąć na samopoczucie osób chorych poprzez wygodę użytkowania, prosty układ funkcjonalny i komunikacyjny, dobre doświetlenie pomieszczeń i bliski kontakt z zielenią, zgodnie z założeniami healing environment. Ośrodek Radioterapii powstał na terenie Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kaliszu przy ulicy Toruńskiej 7. W 2010 roku Miasto Kalisz przeprowadziło konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej, a na przełomie 2011/2012 ośrodek został przekazany Wielkopolskiemu Centrum Onkologii w Poznaniu. Funkcjonalny obiekt tworzy niezależną jednostkę medyczną, której zadaniem jest prowadzenie diagnostyki onkologicznej oraz leczenie chorych na nowotwory metodą radioterapii (promieniowaniem jonizującym). Program użytkowy obejmuje dwa bunkry akceleratorów, pomieszczenia symulatora, tomografu, mammografu i USG, przychodnie, gabinety zabiegowe oraz hostel dla pacjentów niewymagających hospitalizacji. Niska, dwukondygnacyjna skala budynków pozwoliła na wpisanie obiektów w istniejącą urbanistykę terenu z uszanowaniem odrębności starego szpitala; zachowano również historyczny układ dróg i zieleni. Elementem spajającym nowe i stare budynki jest łącznik oraz zlokalizowany wśród istniejącej zieleni budynek kawiarni z letnim tarasem, który udało się zrealizować w ramach szczupłego budżetu. Należy dodać, że funkcja kawiarni jest pomysłem projektantów, którzy uwzględnili brak punktów usługowych na terenie szpitala. W budynku radioterapii zaproponowano rozwiązania funkcjonalne i aranżacyjne poprawiające warunki leczenia. Dla chorych przewidziano kilka rejestracji i przestrzennych poczekalni, ponieważ taki podział przeciwdziała zatłoczeniu oraz rozdziela pacjentów, którzy zgłosili się do diagnostyki od chorych będących w trakcie leczenia. Rozdzielenie poczekalni zmniejsza stres, który w różnym stopniu towarzyszy podejrzeniu choroby nowotworowej i czynnej chorobie. Dla pacjentów hostelu zaprojektowano wygodne dwuosobowe pokoje z aneksami kuchennymi i łazienkami, jadalnię z tarasem i salę klubową. Wszystkie pomieszczenia są pełne światła słonecznego, trzy świetliki doświetlają hole i poczekalnie, a duże przeszklenia elewacyjne otwierają wnętrza na otaczającą zieleń. Ze względu na dyscyplinę finansową, w budynkach zastosowano proste rozwiązania materiałowe, budując przestrzeń przez zestawienia brył, faktur i kolorów. Przewidziano również dalszy rozwój Ośrodka, projekt konstrukcji umożliwia łatwą przebudowę oraz nadbudowę kondygnacji bez dodatkowych prac budowlanych na niższych piętrach. arch. Anna Malicka

Kościół pw. Matki Bożej Królowej Świata Ośrodek Edukacyjno-Muzealny "Świętokrzyski Sztetl" Lista zgłoszeń