ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Perłowa Pijalnia Piwa
Okręgowa Rada Adwokacka we Wrocławiu Budyenk biurowo - usługowy, Hieronimus 1

Perłowa Pijalnia Piwa
Adres: Lublin, ul. Bernardyńska 15
Autor: Projekt Praga sp. z o.o. Marcin Garbacki, Karolina Tunajek
Współpraca: Katarzyna Pyka, Zuzanna Bujacz, Piotr Lutarewicz
Inwestor: Perła – Browary Lubelskie S.A.
Powierzchnia użytkowa: 195 m²
Projekt: 2013 – 2014
Realizacja: 2014
Finalista konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
Opis autorski:

Pijalnia mieści się w jednym z budynków zespołu dawnego Browaru Vettera w Lublinie, należącego obecnie do spółki Perła – Browary Lubelskie S.A. W 2013 roku rozpoczęła się rewitalizacja Browaru. Jej bazę stanowi opracowane przez nasze biuro Studium programowo-przestrzenne, na podstawie którego realizowane są kolejne projekty. Jednym z nich jest Pijalnia, zajmująca lokal usługowy dostępny zarówno z ulicy, jak i dziedzińca, na którym zaprojektowany został letni ogródek. Perłowa Pijalnia Piwa jest lokalem firmowym Browaru Perła, dlatego w projekcie przyjęto, że najważniejszym i jedynym elementem przestrzeni powinien być bar, będący przyjaznym i uniwersalnym miejscem spotkań. Trzydziestometrowej długości kontuar wypełnia całą przestrzeń lokalu. To przy nim zasiadają lub stoją wszyscy goście i to on stanowi główną część centralnej kompozycji wnętrza. Kolejne elementy to podświetlona bryła butelek i półka na szkło kryjąca wszystkie elementy wentylacji, kolumna ośmiu nalewaków piwa umiejscowiona w samym środku wnętrza, neonowa lampa biegnąca wzdłuż kontuaru oraz zewnętrzna powłoka lokalu - ażurowe tło z dębowych listewek. Wszystkie elementy odbijają się w lustrzanym suficie, który został zastosowany ze względu na niewielką wysokość pomieszczenia. Doborowi materiałów wykończeniowych towarzyszyła intencja zrównoważenia „ciepłych” i „zimnych” elementów. Kontuar został wykonany z giętej blachy cynkowej, nawiązuje do tradycyjnych kontuarów wylewanych z cyny oraz do urządzeń używanych przy produkcji piwa. Posadzka została wykonana z betonu w kolorze grafitowym. Wnętrze ociepla żółte światło neonu i dębowe listewki filtrujące światło słoneczne.

Autor zdjęć: Rafał Kłos

Budyenk biurowo - usługowy, Hieronimus 1 Okręgowa Rada Adwokacka we Wrocławiu Lista zgłoszeń