Architektura MuratorKonkursyOsiedle społeczne we Włocławku: wyniki konkursu SARP

Osiedle społeczne we Włocławku: wyniki konkursu SARP

W ramach gminnego programu rewitalizacji władze Włocławka planują przeznaczyć jeden z kwartałów w śródmieściu na potrzeby społecznego budownictwa czynszowego. Projekt nowego zespołu wyłoniły w konkursie zorganizowanym we współpracy z SARP.

Osiedle społeczne we Włocławku: wyniki konkursu SARP
Przebudowa kwartału w centrum Włocławka dla potrzeb społecznego budownictwa czynszowego, proj. Arr Architecture, I nagroda; widok na park od strony ul. Brzeskiej

Jednoetapowy konkurs architektoniczny władze Włocławka zorganizowały przy współudziale bydgoskiego oddziału SARP. Zadaniem uczestników było zaproponowanie koncepcji architektoniczno-przestrzennej przebudowy kwartału w obrębie ulic Brzeska, Cyganka, 3 Maja i Żabia w centralnej części miasta dla potrzeb społecznego budownictwa czynszowego. Regulamin zakładał etapowanie inwestycji. W pierwszej fazie należało zaplanować obiekt z 62 mieszkaniami, które mogłyby stanowić bazę lokali zamiennych dla obecnych mieszkańców kwartału, w kolejnych – ok. 180 mieszkań o powierzchni użytkowej od 40 do 65 m² oraz 9 lokali użytkowych o średnim metrażu 60 m².

Czytaj też: Katowickie TBS z nowym osiedlem projektu OVO Grąbczewscy |

Poszukiwaliśmy nastroju centrum Włocławka, czegoś, co będzie łączyło stare kwartały zabudowy z nowymi wymaganiami zamieszkiwania. Konkurs był trudny, bo łączył bardzo wiele wyzwań. Trzeba było sprostać szczegółowym zapisom planu zagospodarowania, wymaganiom konserwatorskim i licznym ograniczeniom budownictwa czynszowego – mówił podczas ogłoszenia wyników przewodniczący jury architekt Grzegorz Stiasny.

Konkurs SARP Włocławek: budownictwo czynszowe na miarę XXI wieku?

Na konkurs wpłynęło 18 prac, jedna nie spełniła wymogów, więc została zdyskwalifikowana. Ostatecznie sędziowie oceniali 17 projektów i przyznali aż 6 nagród, w tym cztery równorzędne wyróżnienia. Zwyciężyła praca studia Arr Architecture z Łodzi (autor: Kacper Rojek). Jurorzy podkreślili, że najcelniej odpowiedziała na pytania postawione w konkursie, uwzględniając charakterystykę lokalizacji, nastrój miasta, wymagania planu miejscowego i warunki konserwatorskie. Sąd szczególnie docenił czytelną kompozycję pojedynczych obiektów osadzonych w ramach historycznych kwartałów oraz jasno zdefiniowaną sekwencję przestrzeni publicznych tworzących jej właściwą gradację urbanistyczną, od dyskretnie kształtowanych elewacji obudowujących ciągi ulic miejskich, przez otwarte przestrzenie zielonych skwerów publicznych, po półprywatne dziedzińce między budynkami i indywidualne przedogródki w parterach. Projektowany zespół ma szansę stać się trwałym i wartościowym elementem centrum miasta – podkreślili sędziowie.

Architekci zaproponowali zabudowę trzykondygnacyjną, nawiązującą charakterem do istniejących obiektów w sąsiedztwie, i powiększenie istniejącego tu niewielkiego parku, który stałby się częścią sieci przestrzeni półprywatnych, wytworzonych poprzez zabudowę wewnątrz kwartału. Dużo uwagi poświęcili też likwidacji barier architektonicznych, a ciągi piesze wyposażyli dodatkowo w oznaczenia dla osób niewidomych i niedowidzących.

Podjęto decyzję o maksymalnym przekazaniu obszaru mieszkańcom, dlatego miejsca parkingowe zostały zaprojektowane w garażach lub w parterze budynków. Jedynymi miejscami postojowymi, jakie znajdują się poziomie terenu są miejsca dla osób z niepełnosprawnościami – tłumaczą autorzy. Przewidzieli też galerie prowadzące do mieszkań położonych na wyższych kondygnacjach, które sprzyjać mają integracji i nawiązywaniu kontaktów sąsiedzkich, a na ostatnim piętrze budynku etapu I farmę miejską, gdzie lokatorzy będą mogli uprawiać warzywa. Postawiliśmy na powtarzalność możliwie największej liczby elementów. Każde mieszkanie wyposażone jest w standardową łazienkę i kuchnię, a także balkon. Na balkonie zaproponowaliśmy umieszczenie prefabrykowanych donic przeznaczonych do indywidualnego użytku mieszkańców – dodaje Kacper Rojek. W parterach od strony ulic znajdzie się 9 lokali użytkowych, a w jednym z rewitalizowanych budynków przy ulicy Brzeskiej – przedszkole z własnym dziedzińcem i zielonymi tarasami na pierwszej kondygnacji. Zgodnie z założeniem architektów przedszkole podzielone będzie na dwie strefy. Na parterze zaplanowali sale grupowe oraz miejsce przygotowania posiłków, na piętrze – część administracyjną.

Drugą nagrodę otrzymało Studio Budowlane UNITY (autorzy: Janusz Marchwiński, Jan Biernawski, Michał Dołbniak, Jakub Sobczyk) za prawidłowe rozwiązanie współczesnej zabudowy z uwzględnieniem historycznego podziału parcelacyjnego w obrębie kwartału. Projektanci zaproponowali zróżnicowane typy budynków mieszkalnych, tworzących zabudowę pierzejową od strony ul. Cyganka i Brzeskiej, a wewnątrz kwartału współczesne oficyny i regularne dziedzińce. Ciekawym rozwiązaniem jest usytuowanie hali garażowej na poziomie terenu i przekrycie jej zielonym dachem. Projektanci zaproponowali prostą architekturę, która dobrze nawiązuje do historycznej zabudowy, wyróżniając się jednak współczesnym kształtem okien, detalem krat i balustrad oraz wyrazistą tektoniką elewacji – uzasadniało jury.

Różne pomysły na rewitalizację Włocławka

Cztery równorzędne wyróżnienia otrzymały biura: D+P Architektura z Katowic (autorzy: Paweł Skóra i Dorota Skóra) za twórczą interpretację tradycyjnego włocławskiego podwórza i próbę znalezienia jego współczesnej formy; KolorArchitektura (autorzy: Bartosz Wolny, Agata Wolna oraz Małgorzata Jurkiewicz) za konsekwentną próbę uzupełnienia kwartału śródmiejskiego i wprowadzenia do jego zabudowy odpowiedniej dla śródmieścia Włocławka skali; Inicjatywa Projektowa (autorzy: Piotr Straszak, Mikołaj Zdanowski, Aleksandra Kubiak, Iwona Pawlak, Anna Woźny, Katarzyna Zasada, Agata Świerzewska, Marek Popielarski) za ciekawą propozycję budynków na słupach z uwolnionym parterem oraz pracownia arch_it z Wrocławia (autorzy: Piotr Zybura, Aleksandra Jodłowska, Kaja Kirilenko, Marysia Krupka, Maciej Marszał, Alicja Stefaniak) za wprowadzenie zabudowy do wnętrza kwartału poprzez podzielenie go na mniejsze jednostki.

Cieszy mnie, że Włocławek jest postrzegany jako miasto z potencjałem, o czym świadczy liczny udział architektów w naszym konkursie. Koncepcja, która okazała się zwycięska, znakomicie łączy aspekty lokalne z wymogami nowoczesności, co pomoże nam stworzyć wygodne i funkcjonalne miejsce do życia w ramach społecznego budownictwa czynszowego
– mówił prezydent Włocławka Marek Wojtkowski.

Nowa metoda: o osiedlu Nowe Żerniki Łukasz Pancewicz Odwiedzający Nowe Żerniki urbanista może mieć mieszane uczucia. Z jednej strony pojawia się zachwyt nad efektem pracy architektów, z drugiej rodzi pytanie, dlaczego po tylu latach doświadczeń wrocławski projekt stanowi wyjątek, a nie regułę. O realizacji pierwszego etapu wrocławskiego osiedla Nowe Żerniki pisze Łukasz Pancewicz.
Budownictwo mieszkaniowe wczoraj i dziś. Rozmowa z architektem Bogdanem Kulczyńskim Budownictwo mieszkaniowe w ciągu ostatnich trzydziestu lat przeszło ogromną transformację. Wyniknęła ona przede wszystkim z wielu zmian społecznych, technologicznych i kulturowych. O tym, jak zmieniło się projektowanie dużych zespołów wielorodzinnych opowiada architekt Bogdan Kulczyński z warszawskiej pracowni Kulczyński Architekt.
Architektura dla ludzi pod znakiem White Stone Ekologia, zielone certyfikacje i nowoczesne technologie stały się już standardem. Na przestrzeni ostatnich lat świat budownictwa i architektury zachłysnął się nimi i zapomniał o tym, co najważniejsze – o ludziach. W końcu powoli odkrywamy, że budujemy przede wszystkim dla człowieka – rozmowa z Katarzyną Szymborską – co-CEO, Sales & Marketing w grupie White Stone Development, działającej głównie w sektorze mieszkaniowym.
100-lecie budownictwa komunalnego w Wiedniu W tym roku Wiedeń z wielka pompą obchodzić będzie 100-lecie budownictwa komunalnego. Nic dziwnego. W miejskich lokalach mieszka dziś blisko 500 tys. wiedeńczyków.
Warszawska Dzielnica Społeczna – odpowiedź stolicy na Nowe Żerniki Z inicjatywy pracowni BBGK Architekci powstał projekt modelowej dzielnicy mieszkaniowej, uwzględniającej lokale dla różnych użytkowników, a także miejsca pracy, drobny handel i inne usługi oraz tereny zielone. Władze miasta planują go zrealizować na 16-hektarowym terenie na granicy Woli i Bemowa.
Mikroapartamenty Minimaxy we Wrocławiu Przy ul. Zarembowicza, nieopodal wrocławskiego lotniska, trwa realizacja zespołu mieszkaniowego projektu pracowni Dziewoński Łukaszewicz Architekci.