lokalizacja
typ projektu
data realizacji
Obiekt jest wyrafinowaną wariacją na temat tego, czym może być nowoczesne targowisko. To wręcz antyteza małomiasteczkowego zaniedbania i zapomnienia – o realizacji Pracowni Architektonicznej Aleksandry Wasilkowskiej pisze Łukasz Pancewicz.
Aranżacje ekspozycji na Zamku Królewskim na Wawelu są przykładem osobistych i nowoczesnych interwencji wkomponowanych w historyczne tło miejsca – o projektach ekspozycji pracowni NArchitekTURA piszą Piotr Lewicki i Kazimierz Łatak.
Zespół sal gimnastycznych przy szkole we Wrocławiu to minimalistyczny prostopadłościan, którego forma jest całkowicie podporządkowana funkcji – o nowej realizacji pracowni arch_it Piotr Zybura pisze Jerzy S. Majewski.
Budynek D w zespole Nowy Rynek w Poznaniu stanowi doskonały przykład realizacji, w której zapewnienie komfortu użytkownikom idzie w parze z troską o środowisko naturalne. Dzięki zamontowaniu na fasadzie selektywnego szkła przeciwsłonecznego COOL-LITE® SKN 165 II, w znaczącym stopniu zmniejszyło się zapotrzebowanie energetyczne budynku. Ciepło dostarczane przez słońce jest blokowane, sprawiając, że wnętrza nie wymagają dodatkowego zastrzyku energii do schładzania w okresie letnim. Właściwości termoizolacyjne przeszklenia ograniczają także straty ciepła zimą, a dodatkowo gwarantuje ono optymalny dostęp światła dziennego przez cały rok.
Otwarto Ogrody Ulricha według projektu pracowni WXCA. „Zależało nam, by przywrócić pamięć o pierwotnej funkcji tego miejsca. We wnętrzach zaprojektowaliśmy zespół oranżerii z odpowiednią temperaturą i wilgotnością, w których – tak jak kiedyś – będą rosły egzotyczne rośliny” – mówi Marta Sękulska-Wrońska, współprowadząca biuro.
Projektanci zaakcentowali strefę wejścia głównego do biurowca dzięki dynamicznej kompozycji brył ułożonych w strukturę kwarcu – o realizacji biura k2w architekci pisze Małgorzata Adamowicz-Nowacka.
Architekci postanowili utrwalić w zespole mieszkaniowo-usługowym powojenny obraz młynów, który tworzył pamięć przestrzenną miejsca – o realizacji Maćków Pracowni Projektowej pisze Łukasz Wojciechowski.
Nieregularna forma obiektu, przypominająca bryłę statku, dynamizuje przestrzeń poprzez różne kierunki i kąty skosów ścian tworzących elewację – o projekcie autorstwa pracowni Piotr Płaskowicki Architekt pisze Jacek Droszcz.
Projekt: Klaudia Janikowska i Yuliya Neronskaya
Projekt: Girelli Studio
Galerie