lokalizacja
typ projektu
data realizacji
O przedszkolu ze szklarnią, zieloną skarpą, amfiteatrem i ścianką wspinaczkową, zlokalizowanym między blokami, ogródkami działkowymi i terenem przemysłowym, pisze Justyna Swoszowska.
Architekt musiał poradzić sobie z klasyczną sytuacją wschodnioeuropejskiego nie-miejsca: zaprojektować salon meblowy obok czteropasmowej drogi, naprzeciwko salonu konkurencji, nieopodal zabudowy jednorodzinnej. O projekcie Atelier Loegler pisze Grzegorz Stiasny.
O obywatelskim projekcie wieży z widokiem na teren dawnej cegielni, który dzięki sukcesji naturalnej zmienił się w unikalny zespół krajobrazowy, pisze Urszula Forczek-Brataniec.
O wieży widokowej na Trójgarbie, powstałej w ramach współpracy trzech pobliskich gmin, pisze Hubert Trammer. W numerze także wypowiedź Joanny Styrylskiej, współautorki projektu.
Mieszkańcy Grabówki od blisko dwudziestu lat zabiegali o budowę przedszkola w swojej miejscowości. Ale być może warto było czekać. Zrealizowany właśnie obiekt projektu architekta Piotra Jańskiego zdobył wyróżnienie w konkursie Nagroda Roku SARP 2019.
Polski oddział firmy L'Oréal ma nową siedzibę. Biura koncernu mieszczą się od niedawna w kompleksie Browarów Warszawskich na Woli. Za aranżację wnętrz odpowiada pracownia Trzop Architekci.
Dzięki inicjatywie mieszkańców osiedla Stare Winogrady na poznańskim Szelągu powstał ogród społeczny z pawilonem projektu pracowni wiercinski-studio. Ten niewielki obiekt zdobył już wyróżnienie i specjalną nagrodę publiczności w konkursie o Nagrodę Roku SARP 2019.
Jedno z najstarszych kin studyjnych w Polsce przeszło właśnie kolejną metamorfozę. Dzięki architektom z TOYA DESIGN obiekt dostosowano do oczekiwań współczesnego widza, zachowując jednocześnie kameralny charakter kina repertuarowego.
Projekt: Gaetano Pesce
Producent: B&B Italia
Producent: Rug’s Society
Projekt: Piero Lissoni
Producent: Glas Italia
Projekt: Adam Ankiewicz
Producent: Warssawa Tiles
Galerie