ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Budynek biurowo - usługowy, Hieronimus 1
DOM POD TARNOWSKIMI GÓRAMI REWALORYZACJA ZESPOŁU PAŁACOWO-PARKOWEGO im. FRYDERYKA CHOPINA W SANNIKACH

Budynek biurowo - usługowy, Hieronimus 1
Adres: ul. Świdnicka 34 / pl. Teatralny 8, Wrocław
Autor: grupa 33_03, Anita Luniak i Teresa Mromlińska
Inwestor: Zbigniew Grycan
Powierzchnia użytkowa: 3145 m²
Projekt: 2012 – 2012
Realizacja: 2014
Opis autorski: Dawny dom handlowy Juliusa Schottlaendera z 1911 r. nazywany "St. Hieronimus" adaptowany do funkcji biurowych, został poddany gruntownej przebudowie, która objęła odtworzenie pierwotnych elewacji budynku i ich przeszkleń, całkowite przekształcenie układu funkcjonalno - przestrzennego oraz połączenie historycznej tkanki budynku z nowymi elementami. Wnętrzom biurowym budynku przywrócono jednoprzestrzenny układ, utworzono oraz zaaranżowano atrakcyjną strefę wejściową z holem na parterze oraz nowy układ komunikacyjny (korytarze, windy) z węzłami sanitarnymi na poszczególnych piętrach. Dawny wewnętrzny dziedziniec budynku, pełniący dotychczas funkcje gospodarcze, wykończony charakterystyczną szkliwioną cegłą został zamknięty prostą czarną bryłą oraz przekryty świetlikiem. Powstało dzięki temu nowe „serce” budynku - centralnie położone nowe reprezentacyjne wnętrze, z holem w poziomie parteru o nieczęsto spotykanych proporcjach – przy powierzchni ok. 35m2, atrium ma wysokość 29 m! W "kominowej" przestrzeni atrium znalazł się mleczno-szklany trzon - pika, wsparta na ażurowej konstrukcji stalowej, podtrzymująca czarne kostki panoramicznych wind plecakowych. Na poszczególnych kondygnacjach wokół atrium znajdują się korytarze, klatka schodowa i pomieszczenia zezwalające na swobodną komunikację. Likwidacja stolarki okiennej w d. elewacjach dziedzińca, zaowocowała możliwością bezpośredniego wglądu do holu znajdującego się na parterze oraz do korytarzy i przejść na kolejnych piętrach. Oryginalne otwory podkreślone profilowaną cegłą zostały wykończone drewnianymi opaskami - „skrzynkami”, wypełnionymi transparentnymi balustradami. Elewacje atrium licowane kremową szkliwioną cegłą zostały uzupełnione o czarne przestrzenie, szklane tafle oraz chromowane błyszczące elementy. Niemal monochromatyczne wnętrza zostały urozmaicone charakterystycznymi płaszczyznami melanżowych posadzek; na podłogach znalazły się płyty w trzech wymiarach i trzech kolorach, w nietypowych układach, nadających wnętrzom indywidualny, oryginalny wygląd.

REWALORYZACJA ZESPOŁU PAŁACOWO-PARKOWEGO im. FRYDERYKA CHOPINA W SANNIKACH DOM POD TARNOWSKIMI GÓRAMI Lista zgłoszeń