ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych Lokum da Vinci
Budynek biurowy Asinit Służewski Dom Kultury

Zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych Lokum da Vinci
Adres: Wrocław, ul. Bajana,Bulwar Dedala
Autor: Pietrucha Mroziuk Projekt, Krzysztof Mroziuk, Karol Pietrucha, Agnieszka Deutschmann-Mroziuk, Anna Rodzoch
Współpraca: Anna Sobczak
Inwestor: Olczyk sp. z o.o. LOKUM 4 sp.k,
Powierzchnia działki: 12270m²
Powierzchnia użytkowa: 26273 m²
Kubatura: 71670 m³
Projekt: 2011 – 2013
Realizacja: 2014
Opis autorski: Osiedle mieszkaniowe wielorodzinne pod nazwą Lokum da Vinci jest położone w zachodniej części Wrocławia w dzielnicy Gądów w otoczeniu budynków z lat 70-tych i 80-tych z tzw. wielkiej płyty. Zgodnie z założeniami planu miejscowego zabudowa kompleksu mieszkalnego pomiędzy Bajana i Drzewieckiego we Wrocławiu miała zostać ukształtowana wzdłuż osi spinającej te dwie ulice-Bulwaru Dedala. W środku założenia plan zakładał stworzenie małego centrum-rynku. Od ulic Bajana i Drzewieckiego wysokość zabudowy opada ku centrum założenia. Dzięki temu zabiegowi stojące na zewnątrz budynki wysokie stanowią rodzaj ekranów dla pozostałej zabudowy ,a w miarę przechodzenia w głąb osiedla jego skala staje się bardziej przyjazna by w samym centrum dać wrażenie, że jesteśmy w rynku małego miasta. Centralnym miejscem osiedla i jego główną atrakcją jest zielony skwer z fontanną otoczony pergolą. Plac ten został zaprojektowany w formie miękko ukształtowanych falujących wokół fontanny ławek kamiennych. W trakcie pracy nad projektem architekci postanowili nie łamać zastanego układu urbanistycznego dzielnicy, ale się w niego wpisać nadając nową jakość tej przestrzeni. Stworzono atrakcyjne miejsce do zamieszkania z wieloma strefami publicznymi o różnym stopniu kameralności i atrakcyjności tak aby każdy mieszkaniec osiedla mógł w nim znaleźć coś dla siebie. Duża ilość zakamarków i miejsc do siedzenia służy integracji mieszkańców. Sklepy pasażu handlowego wzdłuż Bulwaru Dedala mają być powrotem do dobrych sprawdzonych wzorców, w których podstawowe potrzeby mieszkańców są zaspokajane przez lokalne usługi. Przewidziano w nich m.in. przedszkole, małą gastronomię ,aptekę, kawiarnie, fitness i sklepy spożywcze. Osiedle jest otwarte więc pozwoli na wzbogacenie oferty również dla sąsiadującej zabudowy. W tak określonych ramach powstał zespół 11 budynków wielorodzinnych z garażami podziemnymi (1 i 2-kondygnacyjnymi) oraz pasażem handlowym. Łączna powierzchnia użytkowa mieszkań i usług to ponad 40 000 m². Zaprojektowano budynki o zróżnicowanej wysokości i o kubistycznych prostych formach. Poprzez modyfikacje tych samych form architekci starali się nadać konkretnym miejscom indywidualny i rozpoznawalny charakter ułatwiający identyfikację poszczególnych części osiedla i łatwą orientację w terenie. Do wykończenia elewacji użyto oprócz tynków mineralnych także okładziny włókno-cementowe. Kolorystyka elewacji została ograniczona do kilku podstawowych kolorów tzn. biel, grafit oraz sepia. Przyjęto zasadę, że oszczędna forma i kolor pozwoli wtopić się w strukturę tkanki miejskiej wyróżniając się jedynie jakością materiałów i przestrzeni.

Służewski Dom Kultury Budynek biurowy Asinit Lista zgłoszeń