Architektura Murator

Konkurs Dach W Wielkim Mieście

Dach w Wielkim Mieście

- projekt konkursowy

301300

Opis pracy

Adaptacja poddasza katedry pod wezwaniem Jana Chrzciciela we Wrocławiu na cele wystawiennicze Lokalizacja: Wrocław, Ostrów Tumski Wyjątkowość poddasza katedry: po bombardowaniu w 1945 roku oryginalna więźba została zastąpiona stalową w postaci kratownic o rozstawie co około 5 m. Inspiracja logiką katedr gotyckich, każdy element ma uzasadnienie Wykorzystanie istniejącego słabego doświetlenia światłem naturalnym do stworzenia wyjątkowego nastroju we wnętrzu schemat: początek jasna strefa wejściowa, przejście przez część zacienioną, aż do jaśniejącej części przy oknie wschodnim (nad prezbiterium) , powrót = schemat pętli wytyczne konserwatorskie zabraniające ingerencji w dach dlatego nie jest możliwe wprowadzenie okien dachowych Ekspozycja prezentowana jest za pomocą 16 modułów ustawionych wzdłuż ścian podłużnych, które wznoszą się pomiędzy kratownicami i opadają tak by przejść pod konstrukcją dźwigarów. Z modułów wyrastają szklane gablotki, różnej wielkości. Zastosowano dodatkowe zdobienia świetlne, które mają za cel podkreślenie charakteru miejsca Podświetlenie dolnych pasów kratownic, w kolorze żółto-pomarańczowym Jako wynik bezpieczeństwa naprowadzanie na kierunek zwiedzania, ostrzeganie zwiedzających (kratownice zniżają się ku podłodze, ich elementy mogą spowodować kolizję) Mają również wywoływać niepowtarzalny nastrój. Główne założenia projektowe - dobudowanie klatki schodowej od strony południowej (funkcja komunikacyjna oraz widokowa) - wprowadzenie dwupoziomowego stropu nad sklepieniami o konstrukcji stalowej w wyniku znacznych różnic wysokości sklepień -termomodernizacja dachu, docieplenie -wyeksponowanie manswerkowego okna w szczycie wschodnim -udostępnienie dwóch tarasów widokowych od zachodu i wschodu upiększenie widoku zewnętrznego pudła rezonansowego dla organów wprowadzenie ekranów multimedialnych -obudowanie przewodów wentylacyjnych (wykonanie witryn na starodruki) -wzdłóż podłużnych ścian ustawienie modułów wystawienniczych, oraz ich odpowiedniia świetlna ekspozycja -możliwość dostawienia gablot posrodku (wizualizacja) -ścieżka edukacyjna łącząca adaptowane poddasze z poddaszem kolegiaty

Praca konkursowa
patroni