ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Budynek biurowy z pomieszczeniami usługowymi i garażem podziemnym "Kronos Ambassador"
BUDYNEK MIESZKALNY WIELORODZINNY – ETAP II Med & Spa Villa Park Ciechocinek

Budynek biurowy z pomieszczeniami usługowymi i garażem podziemnym "Kronos Ambassador"
Adres: Warszawa, ul. Domaniewska 34
Autor: AMC - Andrzej M. Chołdzyński Sp. z o.o., Andrzej M. Chołdzyński, Architekt
Współpraca: Współpraca autorska: arch. Artur Chołdzyński, Współpraca: tech. arch. Radosław Gawryś, arch. arch. Anna Kowalczyk, Andrzej Kazulak, Kinga Bogdanowska-Dzigowska
Inwestor: Kronos Platinum Sp. z o.o.
Powierzchnia działki: 3600m²
Powierzchnia użytkowa: 15851 m²
Kubatura: 63472 m³
Projekt: 2008 – 2009
Realizacja: 2013
Opis autorski: Gdy przystępowaliśmy do projektowania obiektu, jedyne odniesienie w kontekście urbanistycznym stanowił położony około 500 metrów na wschód ceglany kościół oraz zabudowa w zachodniej części Domaniewskiej – poligon najróżniejszych intencji i form. Ambassador miał być powściągliwie minimalistyczny, by zrealizować co najmniej dwa zadania: nadać ton północnej pierzei ulicy Domaniewskiej i stworzyć południową pierzeję placu publicznego zlokalizowanego zgodnie z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w głębi kwartału. Wyniesiony ponad poziom ulicy Domaniewskiej, gmach jest ogólnodostępny na wzór instytucji użyteczności publicznej. W otwartym parterze budynku zbiegają się różne kierunki ruchu pieszego, tworząc piesze pasaże otoczone lokalami usługowo-handlowymi. Rzeźbiarsko skomponowana bryła zamknięta jest elewacją na wzór świetlistego, stalowo-szklanego welonu. Plan typowego piętra jest otwarty i pejzażowy, konstrukcja – szkieletowa żelbetowa, o rozpiętości do 10,8 m ze stropami sprężanymi, bez podciągów. Piąta elewacja to zielony taras ze szklaną attyką o wysokości jednej kondygnacji, z zadaszeniem biegnącym po obwodzie. W elewacji zastosowano cztery rodzaje profili ze stali nierdzewnej, w tym trzy profile o owalnym przekroju. Zestawy szklane są optymalnie zdefiniowane pod względem ich sprawności termicznej, przepuszczalności światła i współczynnika refleksyjności. Zwykle nie przekraczamy wskaźnika 10% światła odbijanego, tutaj jest to trochę więcej. Percepcja elewacji zmienia się wraz z porami dnia i roku, a przestrzeń zewnętrzna wciąż łagodnie przepływa do wnętrza. W całym budynku użyto jednego rodzaju kamienia. Ściany holi obłożone są białym matowym szkłem. Andrzej M. Chołdzyński

Med & Spa Villa Park Ciechocinek BUDYNEK MIESZKALNY WIELORODZINNY – ETAP II Lista zgłoszeń