ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Centrum Obsługi Turystów w Brzezince
REWALORYZACJA ZESPOŁU PAŁACOWO-PARKOWEGO im. FRYDERYKA CHOPINA W SANNIKACH SOCZEWKA

Centrum Obsługi Turystów w Brzezince
Adres: --
Autor: h.t.architekci Katarzyna Jarosz – Haponik, Arkadiusz Tabak Sp.j. / architekci Katarzyna Jarosz-Haponik, Arkadiusz Tabak
Współpraca: --
Inwestor: GMINA OŚWIĘCIM
Powierzchnia działki: 3456m²
Powierzchnia użytkowa: 592 m²
Kubatura: 3882 m³
Projekt: 2009 – 2009
Realizacja: 2014
Opis autorski: Pawilon powstał w bezpośrednim sąsiedztwie wejścia na teren dawnego KL Birkenau. Z założenia miał pełnić funkcję miejsca, z którego rozpoczynać się będzie zwiedzanie muzeum, dlatego zaplanowano w nim m.in. punkt informacyjny, zaplecze dla przewodników, księgarnię i restaurację. Obiekt został tak zaprojektowany, by zachować zasadnicze otwarcia widokowe na przestrzeń dawnego obozu. Dodatkowo zostały wprowadzone nowe powiązania, dzięki czemu kontekst miejsca jest we wnętrzu wyraźnie odczuwalny – główne wejścia oraz przeszklenia fasady znajdują się jedynie od strony muzeum. Jednocześnie chcieliśmy stworzyć bryłę na tyle abstrakcyjną, by nie przywodziła na myśl żadnych jednoznacznych skojarzeń. Zdecydowaliśmy się na wykończenie obiektu betonem architektonicznym na bazie białego cementu i drewnianą boazerią w odcieniu zbliżonym do koloru cegły historycznej zabudowy, co przyczynić się ma do wkomponowania go w otoczenie. W tym kontekście istotną rolę odrywać będzie też zieleń na elewacji. Na ścianie wschodniej, pierwszej widocznej dla przyjeżdżających do muzeum, zaproponowaliśmy pnącza, które podkreślać mają neutralny charakter pawilonu. Poprzez przyjętą formę architektoniczną, sposób jej ekspozycji, użyte materiały oraz powiązania kompozycyjno-widokowe obiekt wkomponowuje się w zastany krajobraz, nie stanowiąc w swojej specyficznej lokalizacji dominującego elementu, odwracającego uwagę od terenu muzeum.

SOCZEWKA REWALORYZACJA ZESPOŁU PAŁACOWO-PARKOWEGO im. FRYDERYKA CHOPINA W SANNIKACH Lista zgłoszeń