ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Dom Pasywny
Centrum Edukacyjno-Kulturalno-Sportowe w Chotomowie, Szkoła Podstawowa, etap I Afrykarium-Oceanarium

Dom Pasywny
Adres: -
Autor: CS studio / Cezary Sankowski, Paulina Rak
Inwestor: Prywatny
Powierzchnia działki: 1856m²
Powierzchnia użytkowa: 178 m²
Kubatura: 1028 m³
Projekt: 2011 – 2011
Realizacja: 2013
Opis autorski:

Najważniejszymi celami podczas projektowania było ograniczenie kosztów ogrzewania budynku poprzez wykorzystanie standardu budynku pasywnego przy jednoczesnym utrzymaniu kosztów dodatkowych związanych z implementacją tego standardu na możliwie jak najniższym poziomie. Cele te udało się w pełni zrealizować – budynek uzyskał certyfikat Passivhaus Institut w Darmstadt, a koszt wzniesienia domu był jedynie o 10% droższy niż gdyby zbudowano go w sposób tradycyjny. Kolejnym celem było uzyskanie wysokiego komfortu użytkowania zarówno w zimie jak i w lecie. Pomieszczenia takie jak salon, jadalnię i sypianie zlokalizowano od strony południowej, tak aby poprzez duże przeszklenia otwierały się na ogród. Jednocześnie przeszklenia te zgodnie z ideą budynku pasywnego, dzięki zyskom solarnym, pomagają ogrzać budynek w okresie sezonu grzewczego. Jak potwierdziły doświadczenia użytkowników w lecie w budynku panują komfortowe temperatury, co udało się uzyskać dzięki odpowiednio dobranym elementom zacieniającym, gruntowemu wymiennikowi ciepła. Budynek został zrealizowany w technologii masywnej, posadowiony na grzewczej płycie fundamentowej. W celu uproszczenia procesu budowy zastosowano prefabrykowaną więźbę dachową. W domu zastosowano pompę ciepła z układem chłodzenia pasywnego, układ wentylacyjny z odzyskiem ciepła (rekuperacja) i gruntowym wymiennikiem ciepła.

Afrykarium-Oceanarium Centrum Edukacyjno-Kulturalno-Sportowe w Chotomowie, Szkoła Podstawowa, etap I Lista zgłoszeń