ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Gminna Biblioteka Publiczna w Czarnym Borze
Dom Kultury Inspiro KoneSER - sklep z serami farmerskimi

Gminna Biblioteka Publiczna w Czarnym Borze
Adres: ul. XXX-lecia PRL 19, Czarny Bór, powiat wałbrzyski
Autor: ISBA Grupa Projektowa, Joanna Styrylska, Tomasz Boniecki, Joanna Szcześniak
Współpraca: Marcelina Marszałkiewicz, Hubert Stelmasiewicz
Inwestor: Gminna Biblioteka Publiczna w Czarnym Borze
Powierzchnia działki: 2420m²
Powierzchnia użytkowa: 960 m²
Kubatura: 8470 m³
Projekt: 2011 – 2012
Realizacja: 2014
Opis autorski: Czarny Bór to wieś gminna położona na Dolnym Śląsku, w połowie drogi między Wałbrzychem a Kamienną Górą. Zabudowa wsi w niewielkim stopniu nawiązuje do wzorców lokalnej architektury sudeckiej, stanowi raczej zespół przedwojennych, pozbawionych cech stylowych obiektów oraz powojennych nieciekawych realizacji. Braki walorów architektonicznych rekompensuje krajobraz i położenie – wieś leży w dolinie oddzielającej pasma Gór Kamiennych i Gór Wałbrzyskich. Głowna ulica wsi, wciąż nosząca nazwę XXX lecia PRL, biegnie zboczem doliny powyżej potoku Lesk. Przy ulicy tej znajduje się centrum administracyjne gminy - urząd gminny oraz zespól szkół, z okien których rozciąga się rozległy widok na masyw Boraczy i Pasmo Dzikowca po drugiej stronie doliny. Nowa biblioteka gminna została zrealizowana na położonej na lekkim zboczu działce istniejącego zespołu szkolnego. Budynek usytuowano pomiędzy skrzydłami szkoły tworząc patio łączące się z tarasem wokół biblioteki. Zgodnie z programem ’Biblioteka Plus’ biblioteki pełnić mają funkcję lokalnych centrów kultury - placówek aktywizujących lokalne społeczności. Taka tez jest nowa biblioteka w Czarnym Borze, poza salą biblioteki z czytelnią, w budynku znajduje się wielofunkcyjna sala widowiskowa na 100 osób oraz zespół pracowni pracy twórczej. Poszczególne elementy funkcjonalne budynku spaja przeszklony hall, z przestrzenią ekspozycyjną, kawiarenką i szerokim tarasem, będący jednocześnie rodzajem osłoniętego „podwórka” dla przyległej szkoły. Architektura budynku w swobodny sposób nawiązuje do modernistycznej klasyki obecnej w polskich wsiach i miasteczkach - pawilonu - siedziby gminnej spółdzielni. Przeszklony cokół stanowi podstawę dla wykończonej drewnem attyki – nadwieszonej na ponad 3 metry od strony patio i ulicy. Wysoki i prosty w formie dach, z wyrzeźbioną dolną linią od strony wejścia głównego, tworzy zadaszenie tarasów przyległych do hallu i sali bibliotecznej. Wnętrza budynku utrzymane są w surowej stylistyce – betonowe posadki, ściany z cegły silikatowej pozostawione bez tynku i odsłonięta żelbetowa konstrukcja. Przestrzeń sali bibliotecznej zbudowana jest wokół dwóch owalnych brył – jedna mieści stanowisko obsługi i otwartą na hall kawiarenkę, a druga – dwupoziomowa, obudowana regałami - salę komputerową i czytelnię . Przeszklona ściana otwiera się na taras i dalej – na otaczający podgórski krajobraz.

KoneSER - sklep z serami farmerskimi Dom Kultury Inspiro Lista zgłoszeń