ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
IZBA PAMIĘCI I HOL GŁÓWNY W SIEDZIBIE FIRMY GEDEON RICHTER W GRODZISKU MAZOWIECKIM
Pomorski Park Naukowo-Technologiczny Centrum Szkoleniowe MAN

IZBA PAMIĘCI I HOL GŁÓWNY W SIEDZIBIE FIRMY GEDEON RICHTER W GRODZISKU MAZOWIECKIM
Adres: Grodzisk Mazowiecki, ul. Ks. J. Poniatowskiego 5
Autor: Maja Chodorowska, Anna Woźniak, Agdzieszka Zdanuczyk, Aleksandra Hołubowska
Współpraca: Katarzyna Trojanek, Wojciech Pitala, Joanna Dorota Zalewska, Alex Kann
Inwestor: Gedeon Richter Polska Sp. z o.o.
Powierzchnia użytkowa: 105 m²
Projekt: 2012 – 2012
Realizacja: 2013
Opis autorski: Projekt obejmował adaptację pomieszczeń biurowych na salę ekspozycyjną połączoną z salą konferencyjną oraz zmianę aranżacji holu głównego i recepcji. Głównym celem zaaranżowania pomieszczeń było stworzenie dogodnych warunków dla gości – klientów, kontrahentów oczekujących na spotkania biznesowe. Jednocześnie miała powstać przestrzeń ogólnodostępna, w której zebrane zostałyby w jednym miejscu pamiątki i informacje historyczne o zakładzie produkcyjnym w Grodzisku Mazowieckim, pokazujące tym samym jego przynależność do międzynarodowego koncernu farmaceutycznego. Pielęgnowanie tradycji oraz szacunek dla przeszłości to najbardziej cenione przez Gedeon Richter wartości. Dlatego największy nacisk w projekcie położono na zaplanowanie sali wielofunkcyjnej prezentującej historię stuletniego przedsiębiorstwa. Najważniejszym elementem w sali, nazwanej później Izbą Pamięci, jest ściana ekspozycyjna w postaci mebla wykonanego z fornirowanych płyt, lakierowanych z bezuchwytowym systemem otwierania gablot. Ideą było połączenie tradycji z nowoczesnością, dlatego poszczególne kwatery mebla zaadaptowane są jako gabloty na eksponaty, a inne jako wnęki na monitory. W gablotach zostały umieszczone pamiątki pracowników zakładu w Grodzisku Mazowieckim, m.in. sprzęt laboratoryjny z czasów istnienia GZF Polfa. Na monitorach, wykorzystując nowoczesną technologię multimedialnego systemu przekazu informacji, wyświetlane są filmy opowiadające o historii zakładu i koncernu Gedeon Richter. Na ścianach Sali umieszczono archiwum zdjęciowe oraz grafiki związane z historią firmy. Przy ścianach zaprojektowano również meble na pamiątki i materiały reklamowe firmy, aby w łatwy i szybki sposób móc zmienić ekspozycję. Na środku pomieszczenia ustawione zostały ruchome gabloty ekspozycyjne wykonane z płyt lakierowanych i fornirowanych, z bezuchwytowym systemem otwierania, podświetlone od wewnątrz. Mobilność gablot umożliwia wariantowość aranżacji wnętrza. Niewielka sala konferencyjna na końcu sali ekspozycyjnej została wyposażona w sprzęt niezbędny do prowadzenia spotkań biznesowych i szkoleń dla pracowników. Sala ta od Sali ekspozycyjnej została oddzielona przeszkloną ścianą z bezramowym systemem montażu szkła, aby zachować barierę akustyczną i fizyczną, a jednocześnie nie ograniczać dzielonej powierzchni wizualnie.

Centrum Szkoleniowe MAN Pomorski Park Naukowo-Technologiczny Lista zgłoszeń