ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Wnętrza biurowe dla Grupy Allegro
Wystawa Stała Muzeum Historii Żydów Polskich Park Technologiczny Brainville

Wnętrza biurowe dla Grupy Allegro
Adres: Poznań, ul. Grunwaldzka
Autor: Ultra Architects / Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski
Współpraca: Kamila Dembińska, Małgorzata Bronikowska, Przemysław Fedorczuk, Łukasz Piszczałka, Barbara Suszczewicz, Adam Turczyn, Alicja Wilczyńska
Inwestor: Grupa Allegro
Powierzchnia użytkowa: 11800 m²
Projekt: 2012 – 2013
Realizacja: 2013
Opis autorski: Projekt wnętrz biurowca Pixel w Poznaniu powstał na potrzeby nowej siedziby największej polskiej firmy z branży internetowej. Inspiracją przy jego tworzeniu była charakterystyczna bryła budynku zaprojektowanego przez architektów z pracowni JEMS: od strony północnej jest ona spokojna i płaska, natomiast na południową elewację składają się liczne dwukondygnacyjne loggie tworzące przestrzenną szachownicę. Budynek ma 7 kondygnacji i niemal 12 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni. Wewnętrzna przestrzeń biurowca, podzielona za pomocą szaf wykonanych z lakierowanej sosnowej sklejki, jest odbiciem fasady obiektu. Jednym z wymogów inwestora było zaaranżowanie zarówno zamkniętych pokoi, jak i otwartej przestrzeni biurowej. Od strony północnej ustawione w rzędzie szafy oddzielają korytarz od miejsca pracy, natomiast od strony południowej co druga z nich jest cofnięta, przez co powstały wewnętrzne patia będące miejscem wypoczynku i nieformalnych spotkań. Dodatkową strefę tego typu można uzyskać dzięki ruchomym ścianom jadalni i kuchni. Wybierając materiały do wnętrz, postawiliśmy na ich szczerość. Betonowe ściany konstrukcyjne budynku oraz wszystkie ściany murowane pozostały nieotynkowane. Użyte materiały poddano jak najmniejszej koniecznej liczbie obróbek, przez co wydatek energetyczny przy ich produkcji został ograniczony do minimum (aspekt ekologiczny i ekonomiczny). Na parterze biurowca ulokowane zostało przedszkole. Punktem wyjścia dla aranżacji jego przestrzeni był pomysł zamknięcia niezbędnych funkcji pomocniczych dla sal zajęciowych w formie wielofunkcyjnego mebla, który jednocześnie stanowi przegrodę między pokojami i korytarzem. Mebel ten został zaprojektowany w taki sposób, aby dzieci, jako główni użytkownicy, miały bezpośredni dostęp do jak największej ilości półek (80%!). Co więcej, wbudowana w jego strukturę zjeżdżalnia, a także tajne przejścia i kryjówki, sprawiają, że jest świetnym miejscem zabaw.

Park Technologiczny Brainville Wystawa Stała Muzeum Historii Żydów Polskich Lista zgłoszeń