warsztat wzornik
Podczas urządzania łazienek w obiektach użyteczności publicznej trzeba pogodzić kilka spraw. Najważniejsze z nich to funkcjonalność i bezpieczeństwo, choć nie należy też zapominać o estetyce.
Akademik BaseCamp Mamut we Wrocławiu Ze względu na skomplikowaną strukturę dokumentacja projektu powstała w technologii BIM. Wykonano również skan 3D całego obiektu. Na podstawie otrzymanej chmury punktów opracowano inwentaryzację 2D oraz precyzyjny model stanu istniejącego. O wyzwaniach związanych z adaptacją dawnych zakładów piekarniczych Mamut na dom studencki piszą Maciej Dudkiewicz i Mikołaj Stępień.
Budowa Muzeum Historii Polski Głównym wyzwaniem projektu był materiał elewacyjny. Do wykończenia budynku wykorzystano m.in. płyty z reliefami, które wykonano z użyciem wieloosiowego frezowania, cięcia CNC i obróbki waterjet. O realizacji Muzeum Historii Polski w Warszawie piszą Katarzyna Billik, Krzysztof Budzisz i Paweł Grodzicki.
Biurowiec L'UNI we Wrocławiu Dzięki zastosowaniu nowej metody wzmocnienia konstrukcji i budowie stropów w systemie upside down udało się skrócić czas realizacji oraz zredukować ilość stali potrzebnej do wzmocnienia budynku. O wyzwaniach związanych z przebudową zabytkowego obiektu przy ulicy Grodzkiej we Wrocławiu pisze Zbigniew Maćków.
Półpodziemne kontenery na odpady mają dużo większą pojemność, co oznacza rzadsze opróżnianie, a więc mniejsze koszty transportu. Zajmują mniej miejsca, są bardziej higieniczne i estetyczne. Jednym z miast, które przekonało się w ostatnim czasie o przewadze kontenerów półpodziemnych nad standardowymi pojemnikami w altanach śmietnikowych, jest Bielsko-Biała.
Stacja Warszawa Zachodnia Najbardziej charakterystycznym elementem przebudowy stacji Warszawa Zachodnia jest nowe zadaszenie, którego geometrię kształtuje konstrukcja nośna, słupy w formie liter X i Y oraz świetliki zlokalizowane nad międzytorzem. O wyzwaniach związanych z budową nowej stacji Warszawa Zachodnia piszą Oliwia Dec-Wolszczak i Marcin Wolszczak.
Morskie Centrum Nauki / Szczecin Nietypowym elementem budynku jest sferyczne planetarium zlokalizowane w centralnej części holu. Monolityczna konstrukcja została wsparta na dwóch podciągach żelbetowych, dzięki czemu sprawia wrażenie lewitującej kuli. O wyzwaniach związanych z realizacją Morskiego Centrum Nauki w Szczecinie pisze Piotr Płaskowicki.
Przebudowa Biblioteki Narodowej w Warszawie Główną ideą przebudowy było założenie, by budynek Biblioteki Narodowej, zachował wszystkie dotychczasowe zalety i modernistyczny charakter, a jednocześnie stał się bardziej intuicyjny, ergonomiczny i ekologiczny. O wyzwaniach związanych z realizacją piszą Tomasz Konior i Marcin Piotrowski.
Planetarium Śląskie / Chorzów Aby nie zdominować historycznej bryły planetarium, zdecydowaliśmy o ukryciu nowej kubatury pod ziemią. Wyzwaniem był dobór sposobu fundamentowania, który nie stwarzałby niebezpieczeństwa uszkodzenia istniejącego budynku – o modernizacji i rozbudowie Planetarium Śląskiego projektu Zbigniewa Solawy piszą Joanna i Michał Kapturczakowie z poznańskiej pracowni Consultor.