lokalizacja
typ projektu
Studentki Politechniki Śląskiej Paulina Jeziorska i Oliwia Kapczyńska zostały laureatkami konkursu - Koncepcja architektoniczna obiektu wielofunkcyjnego dla grupy wiekowej +65.
Pracownia Kuryłowicz & Associates opracowała pro bono kompleksową modernizację izby przyjęć oraz holu głównego 30 poradni specjalistycznych w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka. To już kolejna realizacja na terenie Instytutu, w którą zaangażowali się społecznie architekci z tego warszawskiego biura.
Studenci Politechniki Śląskiej Paulina Zych i Dominik Kowalski zostali laureatami konkursu Wienerberger - zastosowanie ceramiki w projekcie semestralnym. Zaprojektowali zespół opieki dla grupy +65, a w nim ażurową ścianę ceramiczną oraz wertykalne elementy przesłon elewacyjnych.
Yaroslav Panasevych, Alexanrda Polets i Anastasiya Skvarniuk z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej wśród laureatów konkursu Tiny Library 2021.
Ideą projektu jest nawiązanie do tytułowego „liścia” zarówno pod względem formy, jak i funkcji. Nieestetyczne, stalowe biegi schodów mają zostać zastąpione organicznym zadaszeniem, które jednocześnie stanie się nową widownią i miejscem rekreacyjnym dla odwiedzających park. Prezentujemy projekt Krzysztofa Galanta z Wydziału Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska Politechniki Łódzkiej.
Na zlecenie władz Stalowej Woli wrocławskie biuro LAX (Laboratory for Architectural Experiments) opracowało wieloaspektową koncepcję mającą zwiększyć odporność miasta na zmiany klimatyczne. Projekt zakłada m.in. realizację ogrodu deszczowego, który odpowiadałby nie tylko za retencję wodną, ale też edukował użytkowników.
Rozpoczęła się realizacja prywatnego akademika na warszawskim Solcu. Na potrzeby domu studenckiego zaadaptowany zostanie modernistyczny biurowiec z lat 60. Projekt nowego obiektu opracowało biuro Grupa 5 Architekci.
W miejscu dawnej fabryki perfum na poznańskim Łazarzu powstaje nowe wielofunkcyjne założenie. Kompleks pod nazwą Perfumiarnia pomieści nie tylko mieszkania i biura, ale także aparthotel i przestrzeń wystawienniczo-konferencyjną. Za projekt zabudowy wielorodzinnej odpowiada pracownia JEMS Architekci.
Teatr Letni / Szczecin Ze względu na mocno zdegradowaną konstrukcję nie wszystkie historyczne elementy budynku udało się zachować. Pozostawiono m.in. żelbetowy łuk, betonowe kaskady i rzeźby, natomiast zadaszenia i proscenium zaprojektowano od nowa – o wyzwaniach związanych z realizacją piszą Przemysław Kołodziej i Andrzej Kowal.
Galerie