lokalizacja
typ projektu
Trwa realizacja budynku Le Vert we Wrocławiu według projektu lokalnej pracowni AP Szczepaniak. Prostą bryłę wyróżniają charakterystyczne balkony wykończone jasną cegłą klinkierową.
Trwa realizacja kolejnego budynku wielofunkcyjnego kompleksu Nowy Rynek w Poznaniu. Nowy obiekt według projektu biura JEMS Architekci będzie głównym elementem identyfikującym cały zespół w przestrzeni miasta.
Na warszawskiej Woli, między rondem ONZ i Daszyńskiego, startuje realizacja kolejnego kompleksu biurowego. Zespół według projektu duńskiej pracowni Arrow Architects oraz polskiej Grupa 5 Architekci zostanie oddany do użytku w  2023 roku.
W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.
Jednym z najważniejszych założeń projektowych była chęć uzyskania widoku na jezioro ponad biegnącym wzdłuż jego brzegu wałem ziemnym. W tym celu projektanci nawiązali do formy peryskopu, pozwalającego – jak mówią − spojrzeć dalej i zobaczyć więcej. Prezentujemy nowy projekt pracowni MUS Architects.
Głównym założeniem naszego projektu było stworzenie obiektu proekologicznego o prostym układzie funkcjonalnym, który poprzez atrium otwiera się na sąsiednią działkę. Chcieliśmy również zwrócić uwagę na budowanie świadomości ekologicznej w uczniach od najmłodszych lat.
Rozpoczyna się realizacja osiedla Mieszkanie Plus na katowickich Szopienicach według projektu biura Kuryłowicz & Associates. Typologia i schemat zabudowy stanowią rozwinięcie konkursowego opracowania na modelowy budynek wielorodzinny z 2017 roku.
Studentki Politechniki Śląskiej Paulina Jeziorska i Oliwia Kapczyńska zostały laureatkami konkursu - Koncepcja architektoniczna obiektu wielofunkcyjnego dla grupy wiekowej +65.
Teatr Letni / Szczecin Ze względu na mocno zdegradowaną konstrukcję nie wszystkie historyczne elementy budynku udało się zachować. Pozostawiono m.in. żelbetowy łuk, betonowe kaskady i rzeźby, natomiast zadaszenia i proscenium zaprojektowano od nowa – o wyzwaniach związanych z realizacją piszą Przemysław Kołodziej i Andrzej Kowal.
Galerie