lokalizacja
typ projektu
Podlaski dom pasywny odpowiada na problemy klimatyczne XXI wieku oraz na problem zanikającej architektury drewnianej w regionie Podlaskim. Dom został zaprojektowany w technologii szkieletowo-drewnianej i spełnia wymogi certyfikacji domów pasywnych
Plomba wypełnia przestrzeń jednej z reprezentatywnych ulic Białegostoku. Program budynku przewiduje część usługową w parterze oraz przestrzenie biurowe na wyższych kondygnacjach. W projekcie zastosowano łamacze światła oraz zmieniającą się z biegiem czasu stal kortenowską.
Studenci Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach znaleźli się w gronie laureatów regionalnych  konkursu International VELUX Award 2020. Ich projekt Teatr światła zwyciężył w kategorii Badania nad światłem naturalnym w regionie Europa Wschodnia i Bliski Wschód.
Park im. Cichociemnych Spadochroniarzy AK już w przyszłym roku stanie się atrakcyjną, zieloną przestrzenią do wypoczynku i rekreacji. Według projektu eM4 Pracowni Architektury Brataniec powstaną m.in. place zabaw i ścieżka dydaktyczna nawiązująca do historii Cichociemnych. Posadzone zostaną także nowe drzewa i krzewy.
Prezentujemy projekt zagospodarowania Dzikiej Plaży na Paprocanach w Tychach. Monada - praca Piotra Gajdki i Krzysztofa Hendela zajęła I miejsce w konkursie organizowanym przez miasto Tychy.  
Koncepcja studentów Politechniki Śląskiej pod opieką naukową dr hab. inż. arch. Szymona Opani PŚ zajęła I miejsce w ogólnopolskim konkursie urbanistyczno-architektonicznym na opracowanie placu Władysława Reymonta w Złotoryi.
Ideą projektu jest słońce, znane nam z dziecięcych rysunków. Duży środek i odchodzące od niego promienie. W każdym z nich znalazło się miejsce dla innej funkcji – administracji, bloku sportowego, oddziału dzieci młodszych. Z rozwinięcia prostego układu  powstało słońce napędzane słońcem, gospodarujące wodą deszczową i otoczone terenami zielonymi, osłoniętymi od wiatru.
Kolejny w Warszawie Skwer Sportów Miejskich powstanie nad stacją metra Ratusz Arsenał. Za zagospodarowanie przestrzeni odpowiada krakowskie biuro JAKABE Projekty.
MSN / Warszawa Decyzja o wykorzystaniu białego betonu architektonicznego na elewacjach spowodowała, że wszystkie poszczególne etapy związane z technologią i realizacją obiektu wymagały innego podejścia niż na typowej budowie. O realizacji siedziby Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie według projektu biura Thomas Phifer and Partners piszą Mikołaj Mundzik i Krzysztof Kuniczuk.
Galerie